2024. április 18., csütörtök

Szenttamáson még mindig kevés a beoltott

Dr. Ilija Gazepov: Kötelezővé kell tenni az oltást az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára

Amikor az oltásról beszélünk, több probléma is felvetődik, fogalmazott dr. Ilija Gazepov, a Kék Kör, a Cukorbetegség Ellen Küzdők Szenttamási Egyesületének alapítója és elnöke. Szerinte megengedhetetlen, hogy az egészségügyben és az oktatásban dolgozók 50 százaléka még mindig nem vette fel az oltást. Ahelyett, hogy támogatnák a járványügyi probléma mielőbbi megoldását, az egészségügyi és a tanügyi dolgozók súlyosbítják a helyzetet, fogalmazott a nyugdíjas orvos.

Szavai szerint Szenttamáson az oltás zökkenőmentes, és bár lassan, de halad.

− Személy szerint elégedetlen vagyok a részvétellel, különösen a fiatalabb generáció esetében, ugyanis jelenleg ők a vírus hordozói. Szeptember eleje óta folyamatosan nő az új megbetegedések száma, és ami a koronavírusos fertőzést illeti, minden bizonnyal ez a hónap nagyon nehéz lesz. Teljesen megmagyarázhatatlan számomra, hogy az egészségügyben és az oktatásban dolgozók fele még mindig nem vette fel az oltást. Személy szerint nem találok szavakat az oltatlan egészségügyi és oktatási dolgozók viselkedésére. Sajnálom azt is, amikor egy-egy politikus és orvos felelőtlenül viselkedik, és zavart keltő kijelentésekkel fordul a nyilvánossághoz – mondta Gazepov.

Kiemelte, a múltban kizárólag az oltásoknak köszönhetően sikerült felszámolni sok alattomos betegséget, olyan járványokat, amelyek egész városokat és régiókat tettek tönkre.

− Csakis a rendelkezésünkre álló oltással tudjuk legyőzni a koronavírust, amely életveszélyes, megváltoztatta életünket, és uralja mindennapjainkat. Meg kell állítani a járványt! – hangsúlyozta a Kék Kör elnöke, aki a folyamatos oltás érdekében a képzett egészségügyi személyzet rendelkezésére bocsátotta az egyesület székházát. Hozzátette, a Sonja Marinković utca 18/a alatti rendelőben − amíg csak lesz egyetlen érdeklődő is −, az oltást végző egészségügyi személyzet folyamatos ügyeletet tart.

Ilija Gazepov azt is elmondta, hogy a szenttamási egészségházban dolgozók igen nehéz körülmények között végzik munkájukat:

−Az egész munkafolyamat megfeszített dinamikával halad, főleg a személyzethiány miatt, ám egyelőre, az itt dolgozók határtalan erőfeszítésének, áldozatvállalásának köszönhetően, az alkalmazottak többsége sikeresen veszi a kihívásokat. Nagy gondot jelentenek viszont azok az orvosok, akik még nem vették fel az oltást, továbbá azok, akik gyanús betegszabadságra mentek.

Ezek az orvosok képtelenségük és tudatlanságuk miatt nemcsak szakmai, hanem pusztán emberi értelemben is semmibe vették a hippokratészi esküt, elárulták kollégáikat, de mindenekelőtt a betegeket. Leléptek, és amíg szabadon sétálnak a városban, az egészségházban maradt kollégák hatalmas terhelés alatt dolgoznak, ami bizony észrevehető a munkájukon, és kihatással van az egészségükre is. Az említett orvosok embertelen viselkedése miatt azonban leginkább a betegek szenvednek. Ha ehhez hozzátesszük, hogy három orvosunk az újvidéki Covid-kórházba ment dolgozni, és hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatban nincs munkanélküli orvos, máris érezhetők az egészségházban uralkodó nehéz körülmények – mondta Gazepov.

Szerinte elérkezett az ideje a jogszabályok és rendelkezések szigorú betartásának.

−Van törvény és szabályzat az immunizálásról, amely lehetővé teszi a kötelező oltások bevezetését bizonyos foglalkozások esetén. Személy szerint úgy látom, nincs jogi akadálya annak, hogy az egészségügyben és az oktatásban dolgozók számára kötelezővé tegyék az oltást.
Amennyiben a nem oltottak úgy vélik, hogy joguk van választani, akkor az összes többi oltottnak (aki nem szerzett immunitást), a betegeknek, a gyermekeknek és a terhes nőknek joga van biztonsághoz és védelemhez folyamodni a saját és szeretteik egészsége érdekében – véli a szenttamási orvos.