2024. április 20., szombat

Parlamenti és regionális választások Oroszországban

Putyinék maradnak többségben

Minden jel arra vall, hogy Oroszországban alapvetően minden marad a régiben, a pénteken kezdődött és három napig tartó parlamenti választáson a Vlagyimir Putyin elnök fémjelezte Egységes Oroszország megőrzi többségét.

A választók a Duma új összetéte mellett 12 régió vezetőjére is voksolnak, és eldől 39 regionális parlament mandátumának a sorsa is. Emellett 85 régióban 4474 referendumot tartanak. A választásokon 96 ezer szavazóhelyiségben 108 millió, az ország határain kívül kétmillió jogosult adhatja le voksát.

Az Állami Duma 450 ötéves mandátumáért 14 párt 5 822 jelöltje és 10 független jelölt mérkőzik meg, 225 képviselőt egyéni választókörzetben és ugyanennyit listán fognak megválasztani. Egyéni választókörzetekben 2020 jelölt indul. Listán átlag 17, egyéniben pedig kilenc aspiráns küzd egy-egy mandátumért.

A választások megfigyelésére 17 nemzetközi szervezet kapott meghívást, köztük az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogi intézete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR), az EBESZ Parlamenti Közgyűlése és az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE). Az ODIHR volt az egyetlen, amely ezt elutasította, mert 500 megfigyelőt akart küldeni, Moszkva pedig 60 helyet ajánlott fel.

A Kreml töröltette az „okos szavazást”

Eltűnt az „okos szavazás” funkciót is tartalmazó, Navalnij elnevezésű alkalmazás az App Store és a Google Play kínálatából a választások napjára – közölte pénteken Telegram-bejegyzésben az orosz ellenzéki politikus csapata.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő valamivel később üdvözölte, hogy a Google és az Apple eltávolította webüzletéből a Navalnij-alkalmazást, eleget téve a hatóságok követelésének. Egyben közölte, hogy Kreml negatívan tekint az „okos szavazásra” és olyan provokációnak tartja, amely végső soron kárt okoz a választónak. Andrej Klimov, a felsőházi szaktestület elnöke szintén „a helyes irányba tett első lépésnek” nevezte a két IT-vállalat döntését.

Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus támogatói „okos szavazás” elnevezésű projetumot indítottak a választókörzetekben a kormányzó Egységes Oroszország pártéval szemben legesélyesebb jelölt támogatására. Szerdán a Navalnij-csapat közzétette a 225 választási körzetre vonatkozó szavazási ajánláslistáját, amely 137 kommunista, 48 az Igazságos Oroszország – Hazafiak – Az Igazságért párthoz tartozó és 20 liberális demokrata jelölt, valamint mások nevét tartalmazta.

Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) augusztus 20-án az „okos szavazásban” való részvételre vonatkozó instrukciók eltávolítására szólított fel több (főleg amerikai) IT-céget, figyelmeztetve őket, hogy az Oroszországban szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) nevű szervezet projektjéről van szó. Az IT-cégek elejében nem tettek semmit, de azt követően, hogy az Apple és a Google képviselőit bekérették az államszuverenitás-védelmi és külföldi beavatkozás elleni ideiglenes parlamenti bizottsághoz, ahol többek között büntetőeljárással és pénzbírsággal is megfenyegették, végül eleget tettek a nyomásnak és eltávolították webáruházaikból a Navalnij-alkalmazást.