2021. október 18., hétfő

Eddig 1199 közül 1136-an visszakapták szlovák állampolgárságukat

Azok a személyek, akik a jelenleg érvényes állampolgársági törvény miatt elvesztették szlovák útlevelüket, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának a személyes indokkal megalapozott állampolgárság visszaadásáról szóló rendeletének értelmében visszaigényelhetik azt.

Az indoklás illetve kivétel alapján 2015. február 1. és 2021. szeptember 16. között 1199 személy kérte a szlovák állampolgárság visszaadását. Így a szlovák útlevelet eddig 1136 kérvényező kapta vissza, a további kérvényeket a belügyminisztérium már intézi. Erről tájékoztatta a TASR hírügynökséget a tárca sajtóosztálya.

A szlovák állampolgárságot 387 cseh, 211 brit, 172 német, 107 amerikai, 75 ausztrál, 52 svájci, 43 kanadai, 17 magyar, 15 olasz, 9 luxemburgi, 8-8 svéd és dán, 6-6 holland és norvégiai, 4-4 francia és ír, 3 osztrák, 2-2 izraeli és belga, 1-1 finn, lengyel, román, szerb és ukrán személy kapta vissza.

Azok, akik a jelenlegi állampolgársági törvény miatt elvesztették szlovák útlevelüket, személyi okokra hivatkozva kérhetik csak a visszaszolgáltatását. A kérvényt írásban és személyesen kell benyújtani a járási hivatalokban vagy a diplomáciai és konzulátusi hivatalokban. Feltétel, hogy előtte be kell jelentkezni az idegenrendészeten, azaz Szlovákia területén lakhellyel kell rendelkezni.

Már a parlamentben van az új állampolgársági törvény javaslata, amelyből kiderül, hogy azoknak a személyeknek, akik elvesztették szlovák állampolgárságukat már nem kell annak visszaigényléséhez kivételt igazolniuk.

„Amennyiben elfogadják az új törvényt, az igénylőknek nem kell igazolniuk a Szlovákia területén levő lakhatásukat, tehát mentesülnek az idegenrendészeten való bejelentkezéstől” – jelezte a tárca sajtóosztálya.

A képviselők a módosító törvénytervezetet már márciusban második olvasatban tárgyalták, a további tárgyalásokat azonban néhányszor elhalasztották, a legközelebbi tárgyalásra pedig kedden, szeptember 21-én kerül sor.