2024. április 19., péntek

Lopják a katalizátorokat, jó áron túladnak rajta

Az utóbbi időben mind jobban elharapózik Szerbiában az autótolvajlás „témaköréből" a katalizátorok eltulajdonítása. Évente 10.000-15.000 katalizátort lopnak el, majd a szomszédos országokban értékesítik.

Az egyre újabb Euro-normák megkövetelik az egyre kisebb károsanyag-kibocsátást, ami elképzelhetetlen lenne a katalizátorok nélkül. Az autóiparban a katalizátor látja el a feladatot, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse az autóból kikerülő kipufogógáz károsanyag-tartalmát, s ez lehet a magyarázat arra, miért lendült fel a katalizátor iránti kereslet.

A Szerbiai RTV tudósítása szerint Belgrád Miljakovac negyedében mindössze két nap alatt 20 katalizátort tulajdonítottak el. Egy-egy katalizátorért 20–50 eurót kapnak, néhány drágább modellért akár 200 eurót is. A tolvajok kiügyeskedték a lopás technikáját, hidraulikus emelővel érkeznek a helyszínre, ahol akkumulutáros csiszológéppel vágják le a megfelelő részt a kipufogócsőről. Az egész művelet féltől két percig tart. Egyes szakemberek becslése szerint a tolvajok havonta akár több ezer eurót is zsebre vághatnak, feltéve ha megvan a „piac", vagyis a lopott tárgyak értékesítésének a módja.

A szakemberek védekezésül azt javasolják, hogy megvilágított, vagy kamerával felügyelt területen hagyják az autójukat azok, akiknek nincs garázsolási lehetőségük, de az a riasztóberendezés is segíthet, mely a jármű mozgatására reagál.