2024. április 19., péntek

A hatalom támogatja a médiát felügyelő testület megalakítását

A pártközi dialógus keretében a szerbiai hatalom elfogadta azt a javaslatot, mely értelmében létrehoznának egy tesületet, amely a politikai pluralizmus megvalósulása érdekében figyelemmel kísérné a szerbiai médiumok munkáját. Ebbe az Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület 6, az ellenzéki pártok pedig szintén hat képviselőt választhatnának.

Emellett támogatják azt a követelést is, hogy változtassák meg az Köztársasági Választási Bizottság összetételét, és ebbe kerüljön be az ellenzék még 6 képviselője – mondta Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke, miután találkozott a pártközi dialógusban közvetítő európai parlamenti képviselőkkel is.

A tanácsközás több mint öt órán át tartott, és nem vettek részt rajta azok az ellenzéki pártok, akik még pénteken elhagyták a pártközi dialógus keretében megtartott tanácskozást. Döntésüket azzal magyarázták, hogy a hatalom elutasított minden javaslatukat, amely az ellenzéknek a médiában való megjelenésére vonatkozott. Szerintük az európai parlamenti képviselők által kidolgozott, a választási feltételek javítását célzó dokumentum elfogadhatatlan, mert nem tartalmaz konkrét megoldásokat.