2024. április 25., csütörtök

Kukoricafesztivál Tordán

Közösségerősítés egykor és most is

A bánáti Tordán szombaton immár 13. alkalommal tartották meg a Kukoricafesztivált, amelynek legfontosabb eseménye a kézi kukoricatörő-verseny volt.  A rendezvény célja az volt, hogy ez a hagyományosan nehéz munka ne vesszen feledésbe, valamint, hogy a mai fiatalok is megismerhessék elődeink megélhetési küzdelmét.

– Az, hogy évről évre, rendszeresen, mind nagyobb érdeklődéssel és mind több résztvevővel szervezik meg ezt a fesztivált, arról árulkodik, hogy igény van rá. Mire is van igény? Az itt élő magyarságnak a mindennapi életében fontos szerepe van a régi örökségnek, a hagyományainknak, a kukoricatörésnek, és igény mutatkozik arra, hogy a hagyományőrzők átadják ezt az új generációknak. Elsősorban nem is ezt a hagyományos munkát, amely nagyon nehéz és kegyetlen munka volt valamikor, hanem inkább azt, hogy hogyan tudják összefogni a „bandákat”, hogyan tudnak közösségben dolgozni. Meg kell tanítani a fiatalokkal, hogyan lehet közösséget teremteni, hogyan lehet jól érezni magunkat ebben a közösségben, és hogyan lehet együtt megőrizni ezt a közösséget. A tordaiak erre mindig jó példát, követendő példát tudtak mutatni – mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Hajnal Jenő köszöntője (Fotó: Kecskés István)

Hajnal Jenő köszöntője (Fotó: Kecskés István)

A kukorica betakarítása mindig az egyik legfontosabb feladat volt a falusi emberek életében. Sokszor az aratásnál is nehezebb. Különösen akkor, amikor mindent kézzel kellett elvégezni. Közösségben végezve pedig minden munka könnyebb. A szombati rendezvényt is csak összefogva, összetartva sok embert bekapcsolva lehetett sikeresen megszervezni.

Kivonulás a határba (Fotó: Kecskés István)

Kivonulás a határba (Fotó: Kecskés István)

– Amikor 13 évvel ezelőtt elindítottuk ezt a rendezvényt, akkor az volt az elképzelés és a cél, hogy bemutassuk a helyi hagyományokat, és mivel őszi rendezvényről van szó, a kukoricatörést választottuk, hiszen manapság már egész másképpen folyik a munka. Úgy gondoltuk, hogy ezt a hagyományt meg kell őrizni az utókornak, hogy lássák azt, milyen nehéz volt valamikor az, amit csináltak a szüleink, nagyszüleink. Aztán az évek során a rendezvényünk új tartalmakkal gazdagodott – mondta Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke.

A tordai határ legnagyobb területén kukoricát termesztenek, de az idén nem kedvezett az időjárás.

– A hosszú, száraz nyári periódus megcsigázta a kukoricát, alacsonyabb maradt, mindamellett azonban csövet fejlesztett, olyat, amilyet. Bár messze van a jótól, talán mégsem lesz katasztrofálisan rossz a kukoricatermésünk. A tordai határban egyelőre nincs tömeges kukoricaszedés. A csőtörés megkezdődött, a morzsolás még a legelején van. Az első eredmények a 2,5–7 tonnás hektáronkénti termést mutatnak. Tehát, ami a hozamokat illeti, igen tarka lesz a tordai határ. De a jövőben is ez várható – mondta Dvorák Ede, a tordai Földműves Szövetkezet igazgatója.

A rendezvényt Masa Tamás plébános az ünnepi megnyitón megáldotta. Ezt követően a tűzoltók kíséretében traktorokkal és fiákereken kivonulnak a kukoricaföldre. A kézi kukorica-törő versenyen hat csapat vett részt, közben a Sportközpontban gyermekek részére tartottak foglalkozásokat. Bemutatták a helyi termékeket, valamint a kukoricából készült ételeket, a kultúrműsor keretében fellépett a magyarországi Piramis együttes. Továbbá volt íjászbemutató, főzőverseny és pálinkaverseny is. A rendezvény tűzijátékkal zárult.