2024. április 25., csütörtök

A normalitásba való visszatérés szimbóluma

Megnyílt a 88. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás Újvidéken

Cikkünkhöz fotógaléria kapcsolódik, amely itt érhető el

– Valamennyiünket örömmel tölti el annak ténye, hogy ismét megrendezik Európa egyik legtekintélyesebb kiállítását – fogalmazott Tatjana Matić idegenforgalmi és távközlési miniszter az Újvidéki Mezőgazdasági Vásár megnyitóján.

Valamennyien tudjuk, tette hozzá, hogy a pandémia ideje alatt is arra kell törekednünk, hogy a mindennapi életünket a lehető legmegszokottabb kérékvágásban folytassuk. Minden elismerés az Újvidéki Vásárnak azért, hogy a jelen körülmények között is sikerült megszerveznie mintegy másfél éves szünetet követően ezt a fontos rendezvényt. A mezőgazdasági termelők számára kiemelkedő lehetőséget jelent a tapasztalatcsere, a következő évre vonatkozó tervek felvázolása, melyre lehetőséget ad a mezőgazdasági kiállítás.

Nagy napnak a nevezte a szünetet követő újbóli kiállításmegnyitót beszédében Igor Mirović tartományi kormányfő (Fotó: Dávid Csilla)

Nagy napnak a nevezte a szünetet követő újbóli kiállításmegnyitót beszédében Igor Mirović tartományi kormányfő (Fotó: Dávid Csilla)

Nagy napnak a nevezte a szünetet követő újbóli kiállításmegnyitót beszédében Igor Mirović tartományi kormányfő is. Évtizedek óta jelent biztos pontot a rangos újvidéki esemény, melynek idei megszervezése véleménye szerint a normálitásba való visszatérés szimbóluma is egyben. A kormányfő rámutatott arra, hogy Vajdaság értékes természeti kincsekben gazdag, de feldolgozó ipara is egyre jelentősebb, mezőgazdaságának erejéről pedig mindig is felismerhető volt. Éppen ezért hoz folyamatosan olyan döntéseket a tartományi adminisztráció, magyarázta a kormányfő, melyek a mezőgazdasági támogatások növelésére, öntözőrendszerek létesítésére, jégelhárító központok kiépítésére vonatkoznak. A legfrissebb tervek között tett említést a vajdasági automatikus jégelhárító rendszer létrehozásáról, melyre 1,4 milliárd dinárt költenek el a következő két évben, mely magában foglalja majd a Fruška gora-i radarközpontot, a bajsai és a szamosi jégvédelmi központokat.

Az idei mezőgazdasági kiállítás partnerállama Csehország (Fotó: Dávid Csilla)

Az idei mezőgazdasági kiállítás partnerállama Csehország (Fotó: Dávid Csilla)

Az idei mezőgazdasági kiállítás partnerállama Csehország. Tomáš Kuchta Csehország szerbiai nagykövete a kiállításon elmondta, a Nyugat-Balkán régiója rendkívül fontos Európa teljes gazdasága fejlődése szempontjából. Külön kiemelte a mezőgazdaság jelentőségét, s elmondta, ennek tényét felismerve a cseh nagykövetségen is megalakították a cseh mezőgazdasági attasé intézményét. Fontos cseh beruházások is történtek a szerb gazdaságban, tette hozzá, s kiemelte a Knjaz Miloš két évvel ezelőtti privatizálását. Az elmúlt két év bizonyította, hogy az egészség a legnagyobb kincsnek számít, s amikor erről beszélünk, nem csak emberek egészségére, hanem a gazdaság épségére is gondolunk, közölte Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója. Rámutatott arra, hogy 17 ország kiállítói vesznek részt az idei vásáron, a látogatókat termékbemutatók, promóciók, játékok, megmérettetések, és más szórakoztató tartalmak várják. A mezőgazdasági kiállítással párhuzamosan megnyílt a Nemzetközi Vadászati és Halászati Kiállítás, és a Környezetvédelmi Kiállítás is. Az Újvidéki Vásárcsarnok területére negatív PCR- vagy antigén-teszt felmutatásával, vagy oltási igazolással lehet belépni, azok, akik egyikkel sem rendelkeznek, a helyszínen ingyenes antigén-gyorstesztet végeztethetnek el az újvidéki Egészségház jóvoltából.

A kiállítás szeptember 24-én zárul.