2024. április 20., szombat

Bemutatók, versenyek, játékok színhelye a 88. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár

A belépéshez oltási igazolás vagy egy helyszíni ingyenes gyorsteszt kell

Szerbia gazdaságának teljesítménye, a hazai mezőgazdaság helyzete kihatással van a régió egészének gazdasági körülményeire is, ezért rendkívül fontos, hogy a világjárvány ellenére is meg tudják az idén tartani a 88. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt. Különösen azért lényeges ez, mert a pandémia a legnagyobb mértékben éppen a kiállítások és az idegenforgalom szektorát sújtotta – hangzott el szombaton Újvidéken a mezőgazdasági vásár megnyitó ünnepségén. – Valamennyiünket örömmel tölti el annak ténye, hogy ismét megrendezik Európa egyik legtekintélyesebb kiállítását – fogalmazott Tatjana Matić idegenforgalmi és távközlési miniszter. Hozzátette: valamennyien tudjuk, hogy a pandémia ideje alatt is arra kell törekednünk, hogy a mindennapi életünket a lehető legmegszokottabb kerékvágásban folytassuk. Minden elismerés az Újvidéki Vásárnak azért, hogy a jelen körülmények között is sikerült megszerveznie – mintegy másfél éves szünetet követően – ezt a fontos rendezvényt – értékelte. A mezőgazdasági termelők számára kiemelkedő lehetőségnek számít a tapasztalatcsere, a következő évre vonatkozó tervek felvázolása, melyre lehetőséget ad a mezőgazdasági vásár.

Nagy napnak nevezte a szünetet követő újbóli kiállításmegnyitót beszédében Igor Mirović tartományi kormányfő is. Évtizedek óta biztos pontot jelent a rangos újvidéki esemény, melynek idei megszervezése véleménye szerint a normalitásba való visszatérés szimbóluma is egyben.

A kormányfő rámutatott arra, hogy Vajdaság értékes, természeti kincsekben gazdag, de feldolgozóipara is egyre jelentősebb, mezőgazdaságának erejéről pedig mindig is felismerhető volt. Éppen ezért hoz folyamatosan olyan döntéseket a tartományi adminisztráció – magyarázta a kormányfő – melyek a mezőgazdasági támogatások növelésére, öntözőrendszerek létesítésére, jégelhárító központok kiépítésére vonatkoznak. A legfrissebb tervek között tett említést a vajdasági automatikus jégelhárító rendszer létrehozásáról, melyre 1,4 milliárd dinárt költenek el a következő két évben, s mely magában foglalja majd a Fruška gora-i radarközpontot, a bajsai és a szamosi jégvédelmi központokat.

Az idei mezőgazdasági vásár partnerállama Csehország. Tomáš Kuchta, Csehország szerbiai nagykövete a kiállításon úgy fogalmazott, a Nyugat-Balkán régiója rendkívül fontos Európa teljes gazdasága fejlődése szempontjából. Külön kiemelte a mezőgazdaság jelentőségét, s elmondta, ennek tényét felismerve a cseh nagykövetségen is megalakították a cseh mezőgazdasági attasé intézményét. Fontos cseh beruházások is történtek a szerb gazdaságba, tette hozzá, s hangsúlyozta a Knjaz Miloš két évvel ezelőtti privatizálását.

Az elmúlt két év bizonyította, hogy az egészség a legnagyobb kincsnek számít, s amikor erről beszélünk, nemcsak emberek egészségére, hanem a gazdaság épségére is gondolunk – közölte Slobodan Cvetković, az Újvidéki Vásár vezérigazgatója. Rámutatott arra, hogy 17 ország kiállítói vesznek részt az idei vásáron, a látogatókat termékbemutatók, promóciók, játékok, megmérettetések, és más szórakoztató tartalmak várják. A mezőgazdasági kiállítással párhuzamosan megnyílt a Nemzetközi Vadászati és Halászati Kiállítás, és a Környezetvédelmi Kiállítás is. A megnyitó ünnepségen felszólalt még Radovan Mišković, a boszniai Szerb Köztársaság miniszerelnöke és Milan Đurić újvidéki polgármester-helyettes is.

Az Újvidéki Vásárcsarnok területére negatív PCR- vagy antigénteszt felmutatásával, vagy oltási igazolással lehet belépni, azok, akik egyikkel sem rendelkeznek, a helyszínen ingyenes antigéngyorstesztet végeztethetnek el az Újvidéki Egészségház jóvoltából. A kiállítás szeptember 24-én zárul.

Cikkünkhöz képgaléria is kapcsolódik, amelyet ide kattintva megtekinthet.