2024. március 29., péntek
SEVERTRANS

Fotelből fotelbe

A zombori Severtrans utas- és teherforgalmi vállalat igazgatónője, még mielőtt tudni lehetne, hogy ki a cég új tulajdonosa, átül a Prostor kommunális közvállalat igazgatói fotelébe.

A városi tanács a legutóbbi ülésén kezdeményezte a Prostor közvállalat eddigi megbízott igazgatója, Đorđe Zorić felmentését, valamint Snežana Cico megbízott igazgatói kinevezését a közvállalat élére. Ez a közvállalat gazdálkodik a város tulajdonában álló iroda- és üzlethelyiségekkel, a falusi és városi piacokkal, temetőkkel, az utak karbantartásával, urbanisztikai és építészeti feladatokat is végez. Cicót várhatóan a városi képviselő-testület mai ülésén nevezik ki új posztjára.

Snežana Cico 2014-ben doktorált az Union – Nikola Tesla egyetemen, röviddel rá a Severtrans állami vállalatban hatéves megbízatást nyert ügyvezető igazgatóként. Cégvezetését vitatott döntések, botrányos ügyek, káros szerződések jellemezték. Égtek és kiégtek a buszok, Németországban kizárták a közlekedésből és elkobozták az egyik járművüket, a dolgozók sztrájkoltak, az igazgatónő kirúgta a szakszervezeti vezetőket, eltávolította a legtapasztaltabb sofőröket, a buszok folyton a hatalmi párt tagjait szállították a különböző rendezvényekre. Az igazgatónő még véletlenül se válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az új megbízott igazgatónő több millió dináros adóssággal érkezik a közvállalat élére. A Severtrans dolgozóinak a májusi, júniusi, júliusi és augusztusi fizetésükkel tartozik. Az áprilisi jövedelmüket is két hónappal ezelőtt kapták kézhez. Az alkalmazottaknál sorra kapcsolják ki a villanyáramot a tartozások miatt.

Az igazgatónő havi jövedelme meghaladta a 150.000 dinárt.

Mindmáig nem tudni, ki a Severtrans új tulajdonosa, a szóbeszéd szerint a hódsági Solaris csoporthoz tartozó egyik vállalat, és azt is homály fedi, hogy a vevő, legyen az bárki is, mennyi pénzt adott a zombori személy- és utasforgalmi vállalatért.