2024. március 29., péntek

Tolóablak helyett számítógép

Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere szerdán hivatalában fogadta Borko Draškovićot, a Köztársasági Geodéziai Intézet igazgatóját munkatársaival, majd közös megbeszélést tartottak a közép-bánáti önkormányzatok képviselőivel. A beszélgetés témája a telekkönyvek folyamatban levő digitalizálása volt. A cél az, hogy az ingatlan-nyilvántartási ügyintézést elektronikus úton lehessen elvégezni, a tolóablak helyett számítógép vagy mobiltelefon segítségével.

– Néhány éve azt a feladatot kaptuk a szerbiai kormánytól, hogy előbbre léptessük a földügyi adminisztrációt Szerbiában úgy, hogy az áttekinthetőbb, hozzáférhetőbb, megbízhatóbb és hatékonyabb legyen. Ennek létrehozásán a Világbankkal együtt dolgozunk. Technikai szempontból eljutottunk az eljárás harmadik, utolsó szakaszába, amelynek a megvalósítása most szeptemberben kezdődik. Ezt külön megelégedéssel jelentem be itt, Nagybecskereken, hiszen mint ahogy nemrég közzétettük, ez a legjobb kataszteri község Szerbiában – mondta Borko Drašković igazgató.

Nagybecskerek polgármestere elmondta, hogy a vírushelyzet egy új hozzáállást követel ezen a téren is, vagyis, hogy a papíralapú kommunikációról áttérjünk a digitális kapcsolatteremtésre. Az ügyintézés ennek köszönhetően gyorsabb, ami rendkívül fontos a gazdasági beruházások szempontjából is.