2024. április 19., péntek

Három hónap, sok munka

Papp Lászlót, Bácskossuthfalva új tanácselnökét kérdeztük

Három hónapja áll a nyár folyamán megválasztott bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának élén Papp László, aki a beszélgetés elején hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag az előző mandátumát betöltött csapat által megkezdett utat folytatják.

– Habár rövid időnek tűnik ez a néhány hét, mégis sok dolog történt azóta falunkban, így például az Ongaivölgyben kiépült a szennyvízcsatorna-hálózat folytatása egészen az Órásközig. Az ehhez elengedhetetlen anyagi források felkutatása, vagyis a pályázati folyamat lebonyolítása már hónapokkal ezelőtt megtörtént, a mi feladatunk volt a munkálatokat lekövetni. Ugyanígy történt ez a Rekreációs Központ felújított éttermének a beüzemeltetésével – kezdte a beszélgetést Papp László, aki azt is elmondta, hogy az új tanács túl van több egyeztetésen, és már a jövő évi tervekkel is foglalkoztak. Szeretnék megkezdeni a községháza épületének a felújítását, folytatni tervezik az ivóvízhálózat régi csöveinek a cseréjét, illetve a falubeli utak karbantartása jelenti a három legnagyobb tételt a terveket tartalmazó dokumentációban. Az idén a Kanász utca kap új burkolatot.
– A patinás községháza 140 éves épülete immár megérett a felújításra. Ha tovább halasztjuk a munkálatokat, akkor azzal csak a várható kiadásokat növeljük. A falak salétromosak, a járólapok tönkrementek, a nyílászárók már rég nem látják el kielégítően a feladatukat. Mivel műemlékvédelem alatt álló épületről beszélünk, akárhogy, akármivel nem is tudjuk lecserélni őket. Több évre tervezve, lépésekre bontjuk fel a munkálatokat. Először a felújítási terveknek kell elkészülniük, majd a több helyen is beázó tető felújítása, valamint az ablakok, ajtók cseréje következhet – ismertette a tanácselnök.

A helyi közösség a nyáron vásárolt a Dr. Hadzsy János Egészségház bácskossuthfalvi rendelője számára egy klímaberendezést.
– Habár az egészségház fenntartója a tartomány, de a mi falubelijeink járnak oda, ezért az ő és az ott dolgozók érdekeit nézve vásároltunk a váróterembe egy légkondicionáló berendezést. Múlt évben a fogorvosi rendelő kapott egyet – hallhattuk, mint ahogy a témához kapcsolódik az is, hogy a helyi rendelőben a munkaviszonyban álló orvos hamarosan nyugdíjba vonul, és félő, hogy a falu helybeli gyógyász nélkül marad. A bácskossuthfalviak annak érdekében, hogy ez ne következzen be, hajlandóak egy házat vagy lakást is a településüket választó orvos rendelkezésére bocsátani.

Papp László arról is beszámolt, hogy az iskolakezdésre a helyi közösség felfrissítette a gyalogosátkelők útjelzését.
– Évről évre kihívás a középiskolások szállítását is megoldó buszjáratok kérdése, ezt a község támogatásával tudtuk ezúttal is megoldani. Hogy a családokra kevesebb teher háruljon, a pacséri helyi közösséggel közösen átvállaltuk a jegy árának a felét. Emellett a helyi közösség apró figyelmességgel, kis zsebpénzzel támogatta Lak Ádámot, aki a közelmúltban a szerbiai U18-as ifjúsági tekeválogatott színeiben a csapatok versenyében bronzérmesként tért haza – újságolta a tanácselnök, ugyanakkor kellemetlenebb téma is a terítékre került. 

– Sajnos manapság szinte nincs olyan település, ahol ne szembesülnének komoly szemétproblémával. Azonkívül, hogy a Koplalót csúfítja a szemétdomb látványa, a környéken élők életét keseríti, több helyen illegális szeméttelepek veszik körül a falunkat. Amíg a békovai regionális hulladékfeldolgozóba nem jut el a falu szemete, addig sajnos csak enyhíteni tudjuk a problémát. Az egykori Sárga Csikó étterem melletti földkupacokkal fedjük be a Bor utca felőli szeméthegyeket, illetve az az elképzelésünk, hogy lezárjuk ezt az utcát a szeméttelep felől, enyhítve az ott élők kálváriáját – mondta a tanácselnök, aki végül azt is elmesélte, hogy mivel az utóbbi idők viharos időjárása több falubeli öreg fában is kárt tett, ezért szakember bevonásával feltérképezik azokat a köztéri beteg növényeket, amelyek veszélyt jelenthetnek az épületekre, emberekre. Szintén szakember bevonásával keresik azokat a lehetőségeket, hogy hogyan lehetne a tekintélyes fákat megmetszeni, illetve gyógyítani, megmenteni a jövő számára.