2024. április 20., szombat
ADORJÁN

Kicsiny, de lelkes falu

Adorján 824 éves fennállását ünnepelte – Művelődési műsor és szentmise

Péntek délután szemerkélő esőben, lelkes és vidám iskolások gazdag művelődési műsorával kezdődött meg a Tisza-parti Adorján 824 éves fennállásának az ünnepe. Borsos Csaba, a helyi közösség elnöke köszöntötte a nagyszámú helybeli polgárt, a vendégeket és a községi és tartományi tisztségviselőket:

– Nagy örömömre szolgál, hogy ma immár 23. alkalommal ünnepeljük meg nagy múltú, több mint 800 éve fennálló falunk, Adorján napját. Minden év őszén sor kerül falunk születésnapi rendezvényére, és ilyenkor egy vidám délutánt töltünk el gyermekeink, időseink és vendégeink társaságában. Tavaly a járványhelyzet miatt nem tudtuk falunk évfordulóját megünnepelni, ezért idén még nagyobb örömmel tölt el bennünket, hogy újra együtt lehetünk. A járvány, a nehéz gazdasági helyzet, az elvándorlás sajnos Adorjánon is érezteti hatását, mi azonban továbbra is arra törekszünk, hogy közösségünket lehetőségeinkhez mérten továbbfejlesszük. Azon fáradozunk, hogy falunk polgárai jól érezzék magukat otthon, itthon, Adorjánon – fogalmazott a helyi közösség elnöke, majd hozzátette:

A művelődési egyesület lánykórusa népdalokat énekelt

A művelődési egyesület lánykórusa népdalokat énekelt

– A faluba érkezőket az újonnan épült futballstadion fogadja, amit ünnepélyesen adtunk át rendeltetésének július 18-án. Az új sportlétesítmény otthont ad az adorjáni Tisza Labdarúgóklubnak, a vidéki csapatoknak több mint 600 férőhelyet biztosít a szurkolóknak. A beruházás a magyar kormány és a magyarkanizsai önkormányzat támogatásával valósult meg. A 69 éves labdarúgóklubunk az elmúlt két évben számos sikert ért el. A felnőttcsapatunk a szerb harmadosztályban a húsz csapatból a 8. helyen végzett. A több mint fél évszázados sikeres múlttal rendelkező sportlövőszakosztályunk létszáma bár megfogyatkozott, ennek ellenére országos eredményekkel büszkélkedhet. Fiatal céllövőink Vajdaság bajnokságán szép eredményeket értek el, legjobban a pionír lányok szerepeltek, és eljutottak az országos bajnokságra. Fiataljaink más sportágakban, kajakozásban is szép eredményeket hoztak – mondta, és így folytatta:

– Arra is büszkék lehetünk Adorjánon, hogy kicsiny falunkban nem csökken az újszülöttek száma. Ennek okán iskolánk és óvodánk udvara új korszerű játszótérrel gyarapodott. A nyár végén sor került az ablakok és ajtók cseréjére, és folyamatban van az épület átfestése kívül- belül, ami hamarosan be is fejeződik, az új és jobb körülmények új lendületet adnak az itt folyó oktatói-nevelői munkának. Az iskolafelújítást a tartományi oktatási titkárságnak és a Kontakt Kft.-nek köszönhetjük. Az épület átfestését pedig az MNT és a magyar kormány támogatta. Az idén a Szőke Tisza Művelődési Egyesület keretein belül megalakult az adorjáni ifjúsági szervezet. A falunk fiataljait tömörítő szervezet a művelődési egyesülettel együttműködve számos családi és gyermekprogrammal szórakoztatta településünk apraját-nagyját a nyár folyamán. Köszönet nekik az önzetlen fáradozásért – mondta egyebek között Borsos Csaba.

Borsos Csaba köszönti a falunapi rendezvény részvevőit

Borsos Csaba köszönti a falunapi rendezvény részvevőit

A falunapi ünnepségen felléptek az óvodások és iskolások, valamint a Szőke Tisza Művelődési Egyesület hagyományápoló csoportjai. A gazdag művelődési programot követően falunapi szentmisét tartottak, majd a művelődési házban társas est keretében folytatódott az ünneplés.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere, Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági segédtitkár, valamint Adorján testvértelepüléseinek, Balotaszállásnak, Cserszegtomajnak, a székelyföldi Csernátonnak és Adorján új testvértelepülésének, Csanyteleknek a küldöttsége.