2024. március 29., péntek

Biztonságosan az iskoláig és haza

Közlekedésbiztonsági akciót szerveztek Szenttamás általános iskoláiban

A szenttamási általános iskolákban a helyi rendőrállomás dolgozói és a Vöröskereszt aktivistái néhány órás közlekedésbiztonsági foglalkozást tartottak.

Az alsós tanulók körében és a felsősök közül is vannak olyanok, akik egyedül, gyalogosan közlekednek, ezért a Vöröskereszt rendkívül fontosnak tartja, hogy a gyerekek minél több alkalommal vegyenek részt azokon a foglalkozásokon, amelyeken elsajátíthatják a biztonságos közlekedés szabályait. A rendőrállomás dolgozói először elmagyarázták az utca túloldalára történő átkelés, valamint az úttesten gyalogosan történő közlekedés szabályait, majd az iskola körüli gyalogos átkelőhelyeken a gyakorlatban is megmutatták a kicsiknek, hogy hogyan közlekedjenek az iskoláig és haza.

Goran Radovanović, a Vöröskereszt titkára elmondta, a szervezet ezzel az akcióval lehetőséget teremtett arra, hogy a gyerekek játékos formában szerezzenek új információkat, és a biztonságos közlekedés érdekében láthatósági szalagokat, valamint órarendet, szórólapokat és oktatófüzeteket ajándékozott a biztonságos mozgásról az otthontól az iskolába vezető úton.

− Az akciót a Vöröskereszt kezdeményezte, és elsőként a Vuk Karadžić és a Jovan Jovanović Zmaj iskolákban tartották meg. Minden diák, de főleg az elsősök számára nagyon fontos az alapvető közlekedési szabályok mielőbbi elsajátítása, a mai előadások és gyakorlatok pedig az első jelentősebb lépések ennek érdekében. Nagyon fontos dologról van szó, hiszen hamarosan egyedül jönnek az intézménybe. Órarendet, és egyéb, a biztonságos, gyalogosan történő közlekedéssel kapcsolatos szórólapot és más apróságot osztottunk ki az elsősökek – sorolta Goran Radovanović.

Hozzátette, egyúttal felhívták a szülők figyelmét, hogy a gyerekekkel beszéljenek a témáról, és időnként emlékeztessék őket az utca túloldalára történő biztonságos átkelés szabályaira. Szerinte a legtöbb családban ez valószínűleg már megtörtént, ahol pedig nem, ott minél előbb világosítsák fel a kicsiket.

− Külön felhívom azon szülők figyelmét, akik autóval jönnek a gyerekekért az iskolába, hogy ne a kormánykerék mögött ülve várják a gyereket, hanem szálljanak ki, és gyalog vezessék át őket az úton. Így elejét veszik annak, hogy a gyerek esetleg átszaladjon az úttesten, és veszélybe sodorja önmagát és másokat is – emelte ki Radovanović.

A közlekedésbiztonsági akciót a héten a turiai és a nádaljai általános iskolában is megtartják.

A Vöröskereszt titkára elmondta azt is, hogy már készülnek az október elejei Gyermekhétre, továbbá a Futás a boldogabb gyermekkorért elnevezésű utcai futóversenyre is.