2024. március 29., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

Babakelengye hímzéssel

Kisingeket, pólyákat, takarókat, kispárnákat értékeltek és díjaztak Bácskossuthfalván

Még tavasszal hirdette meg a bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ a Ringó bölcső elnevezésű kézimunka-pályázatát, és igen népszerűnek bizonyult. A Bácskossuthfalváról, Bácsfeketehegyről, Topolyáról, Horgosról és más falvakból érkezett 26 pályamunkából, vagyis a babakelengyéből még szeptember elején nyílt tárlat, az alkotásokat hozzáértő és szigorú zsűri bírálta el, illetve dicsérte. A két héttel ezelőtti megnyitón egyebek mellett jelen volt a bírálóbizottság elnöke, Kripta Istvánné Halász Zsuzsanna, aki Kiss Attiláné Erika, valamint Sebők Marika társaságában zsűrizett.

A bácskossuthfalvi hímzőpályázat jelen levő díjazottjainak csoportképe a szervezőkkel

A bácskossuthfalvi hímzőpályázat jelen levő díjazottjainak csoportképe a szervezőkkel

– A régiek belehímezték szeretetüket, gondoskodásukat a használati tárgyakba, odafigyelésüket pontossággal fejezték ki. Bízom benne, hogy a tárlat látogatói ezt fedezhették fel a Ringó bölcső pályázatra érkezett darabokban is. A közösségek alkotóereje rendkívül példaértékű, Bácskossuthfalva pedig élen jár ebben. A munkákban meglátszik az is, hogy ki az, aki az alkotói közösségben szeretettel hímez, veszi a fáradságot, hogy egy-egy tájegység minél alaposabb és pontosabb sajátosságát adja át színekben, alapanyagokban. Mint ahogy vannak olyan hímzők is, akik a szeretet mellett inkább unaloműzésből alkotnak a varrógép segítségével. Senkit sem szeretnék megsérteni, mindenkit alkotásra buzdítok, és a pályázaton való részvételre, de azért szeretetném felhívni a figyelmet azokra a pontatlanságokra is, amiken lehet segíteni, és egy következő találkozásunk alkalmával már odafigyelnek arra egyebek mellett, hogy mellőzzék a műanyagot, hogy a megfelelő természetes anyagot használják – mondta el Kripta Istvánné Halász Zsuzsanna, a zsűri tagja, akitől azt is megtudtuk, hogy elsősorban a Vajdaságra jellemző fehér hímzés technikával készült ruhadarabokkal neveztek kézimunkázók, illetve hímzőcsoportok, emellett Békés megyei szűcshímzéssel és jászberényi jász hímzéssel is neveztek. Elsősorban kisingek és sapkácskák, valamint kispárnák, takarók, kisruhácskák és pólyák is befutottak a pályázatra.
Az eredményeket szerdán ismertette Tímár Gabriella, a szervezet elnök asszonya, illetve az Ady kézimunkásait tömörítő csoport, a Tarka Virág elnök asszonya, Bece Angéla.

A zsűri döntése alapján a párna és kis takaró kategória nyertese Bedzsula Lídia lett, a 2. díjat Szilágyi Máriának ítélték oda, a 3. helyezett pedig Tóth Ilona lett, a különdíjas Szalma Valéria. A keresztelőruhácska kategória első helyezettjeként Tímár Gabriellát jutalmazták, 2.-ként ajándékot vehetett át Simon Júlia, 3. helyezettként pedig Bende Ilona, különdíjat kapott Kószó Erzsébet. Ebben a kategóriában a zsűri egyhangú tetszését Dér Veronka hagyományos motívumokból, stílusból merítkező modern kislányruhája nyerte el. A babapólya kategória nyertese Roza Erzsébet, a 2. díjasok Lovas Etelka és Mirjana Mijatović lettek, a 3. helyezett pedig Major Márta, a különdíjas Seffer Katalin.

A bácskossuthfalvi hímzőpályázat jelen levő díjazottjainak csoportképe a szervezőkkel

A bácskossuthfalvi hímzőpályázat jelen levő díjazottjainak csoportképe a szervezőkkel

A kising és főkötő kiírásra befutott munkák közül a nyertes Roza Erzsébet alkotása lett, 2. hellyel díjazták Ali Piroskát, 3. helyezett lett Radmila Tomašević és Mirjana Mijatović, a különdíjas pedig Mészáros Veronika. Tímár Gabriella elmondta, hogy az Ady jövőre is szeretne megjelentetni hasonló jellegű hímzőpályázatot. Elsősorban azért, mert a kézimunkázással foglalkozók rendkívül nagy léptekben tudnak fejlődni az efféle pályázatok tapasztalatai alapján, hiszen mindenki írásban kézhez kaphatta a zsűri tagjainak személyre szóló értékelését. A babakelengye-pályázatra beérkezett darabok számából kiindulva igény is mutatkozik a kézimunka-pályázatra.