2024. március 28., csütörtök
BÁCSFEKETEHEGY

Változatlan létszámmal

A bácsfeketehegyi általános iskolában stagnál a diákok száma – Hamarosan biztonságos beléptetőrendszert szerelnek fel, az MNT jóvoltából

A bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános iskolában is becsöngettek. Kanyó István, az iskola igazgatója arról számolt be lapunknak, hogy az elsősök és az iskola diákjainak összlétszáma is belefér a sokéves átlagba.

– Az idei iskolaévben 18 gyerek kezdte magyar tannyelvű tagozaton az első osztályt, és 15 szerb tannyelvűn. A korábbi években is kb. ennyi elsősünk volt. A tavalyi évet összesen 313 diákkal fejeztük be, és most is ennyivel kezdtük. Egy kicsit hosszabb idő intervallumot szemlélve viszont a diákok száma lassan csökken. Most éppen nem történt változás a diákok létszámában, de a korábbi évben kb. 5-10 diákkal csökkent a számuk. A helyzeten némiképpen javított az, hogy sok gyerek érkezett nevelőszülőkhöz, és ezeknek a gyerekeknek köszönhetően stagnál a létszám 310 és 320 között – számolt be az igazgató.

Az oktatás szempontjából igen meghatározó az aktuális járványhelyet. A szomszédos Kishegyes általános iskolájában már két osztály is áttért online oktatásra, mert mindkettőben két-két covidos gyereket találtak. Ezzel szemben a bácsfeketehegyi iskolában a héten még rendes ütemben folyt az oktatás, mindössze egy fertőzött gyereket találtak az iskolában – mondta el Kanyó, majd arról is szólt, hogy hétvégén kapják meg az utasítást az illetékes szervektől, hogy a következő héten a három modell közül melyik szerint kell megszervezniük az oktatást.

Az idén változatlan számú diák kezdte meg az iskolaévet Bácsfeketehegyen

Az idén változatlan számú diák kezdte meg az iskolaévet Bácsfeketehegyen

A bácsfeketehegyi iskolában a nyári szünetet sem töltötték tétlenül, és hamarosan egy újabb fejlesztés is aktuális lesz – tudtuk meg az igazgatótól.
– A nyári szünet alatt sikerült elvégeznünk az iskola nagytakarítását és a szükséges helyeken a meszelést. Hamarosan aktuális lesz a biztonsági beléptetőrendszer felszerelése az iskolánkban. Erre a Magyar Nemzeti Tanácsnál pályáztunk, és pozitívan bírálták el a kérelmünket. Ez a rendszer úgy működik, hogy aki az iskolába jön, annak csöngetnie kell, az itt dolgozók pedig mágneses belépőkártyát kapnak. Erre a beruházásra azért van szükség, hogy megnöveljük az iskolában a közbiztonságot. Az idei iskolaévre vonatkozó terveink között szerepel még a tantermek padlójának felújítása. Erre azért van szükség, mert a tantermek alja parkettás, és a parkettát még 1979-ben rakták le, amikor az iskola épült. Ehhez képest még jó állapotban van, de a cserére mindképpen szükség van. A beruházás várhatólag a téli szünetben fog megvalósulni, a tartománynál pályázunk a szükséges eszközökre – számolt be Kanyó.