2024. április 18., csütörtök

Aida a színpadon, Aida a nézőtéren

Mintegy háromezren ültek a nézőtéren az Aida exkluzív bemutatóján, amelyre a péterváradi várban került sor. Egyesek megjegyezték, szükségtelen a zakó, olyan szép idő van, mint Kairóban... A Giuseppe Verdi olasz zeneszerző híres operaművére kíváncsi fiatalok és felnőttek közül egyesek lovasfogattal mentek fel a rendezvény színhelyére, mások fényképezkedtek a várkapu bejáratában a vendégváró gólyalábú színészekkel... Előadás előtt láthatták a készülődő énekeseket és a táncosokat, a legelésző lovakat...

A székvárosi Szerb Nemzeti Színház 161. évadjának péterváradi megnyitóján Andrea Solinas olasz vendégkarmester, az opera dirigense a 350 énekes, zenész, táncos, statiszta minden mozdulatára figyelve vezényelt, összpontosított az előadás alatt. Nebojša Babić Egyiptom királya, Višnja Radosav Amnerisz,  Sonja Šarić Aida rabszolganő, etióp királylány,  Stevan Karanac Radames, Egyiptom hadvezére, Riccardo Zanelatto Rampfis, Željko R. Andrić Aida édesapja, etióp király, Igor Ksionžik a hírvivő, Maja Andrić a papnő szerepét énekelte. Katarina Kljajić és Samuel Bishop szólót táncolt. A közönség a nagy előadás végén megtapsolta a Szerb Nemzeti Színház zenekarát, Operakórusát, Balett-társulatát is. Sokan most láttak először színpadi-zenés művet „élőben”.

A közönségben Vitkay Kovács Vera operaprimadonna, a 39 év előtti székvárosi operabemutató emlékezetes Aidája (Fotó: Bozsoki Valéria)

A közönségben Vitkay Kovács Vera operaprimadonna, a 39 év előtti székvárosi operabemutató emlékezetes Aidája (Fotó: Bozsoki Valéria)

A színpadon történteket két hatalmas kivetítő hozta közelebb a nézőkhöz, akik az énekelt olasz szöveg szerb fordítását is kísérhették. A jó hangosítás fokozta az élményt, az érzelmeket. Verdi zenéje összefoglalta mindazt, amit az olasz operaköltészet alkotott. Aida egyben az utolsó olyan mű Verdi alkotásai között, amelyben a szélesen ívelő, mindenek felett szárnyaló melódia feltétlenül uralkodik.

Egyes szakmabeliek megjegyezték a szünetben, hogy finomabb hangú és alkatú Aidára számítottak. A szabadtéri Aidában Sonja Šarić zombori születésű énekesnő lépett közönség elé, aki a Manheimi Zeneakadémián pallérozta hangját. 2017-ben Athénból Maria Callas Grand Prix díjjal, 2019-ben Ausztriából Musiktheaterpreis díjjal tért haza, e hónapban pedig közönségdíjas lett a magyarországi 4. Márton Éva Nemzetközi Operaversenyen. 2019 óta szabadúszó szopránénekesnő, vendégművészművészként lép fel Európa vezető operaközpontjaiban, Amszterdamban, Párizsban, Linzben, Manheimban, Zágrábban, Salzburgban.

Az előadásban Stevan Karanac tenorénekes alakította Aida „szerelmét”. Az Anyegin c. operaadaptációban Lenszkij szerepével debütált, 2014 óta a fővárosi Nemzeti Színház Operaházának tagjaként főszerepet énekelt, Tibaldot a Rómeó és Júliában, Lerma grófot a Don Carlosban, Ernestót a Don Pasqualéban…

Az olaszországi vendégbasszus Riccardo Zanelatto, aki nagy tapsot kapott, szólistaként fellépett minden jelentős hazai operaszínpadon és nemzetközi operafesztiválokon, a Szerb Nemzeti Színházban a 2018 júniusi hangversenyen vendégszerepelt.

Az Aida koreográfiája Aleksandar Ilić vendégművész, a díszletterv Tomislav Šaraba munkája, a szólisták és táncosok jelmezét Senka Ranosavljević tervezte, a kórust Vesna Kesić Krsmanović készítette fel.

Ez az Aida a szabadtéri színpadon, sok részvevővel, fények játékával, tűzijátékkal nagy élményt jelentett a közönségnek. Aleksandar Nikolić belgrádi operarendező, aki most ötödik alkalommal működik együtt a Szerb Nemzeti Színházzal, a belső élmény átadására törekedett a közönségnek.

A szabadtéri Aida előadás egyik jelenete (Fotó: Bozsoki Valéria)

A szabadtéri Aida előadás egyik jelenete (Fotó: Bozsoki Valéria)

Elmondta, hogy a háborúknak meg kell szűnniük, a mi belső boldogságunk kell, hogy első helyre kerüljön. Elégedett, hogy a nyolc hónap alatt elkészült ez a projektum, amely a világ legnagyobb operaházaiban is a század vállalkozásának számít.

A Szerb Nemzeti Színház társulatáról úgy nyilatkozott, hogy rendkívüli társulat, nemcsak azokra az emberekre gondolva, akiket a színpadon látunk, hanem a kulisszák mögött tevékenykedőkről is ez a véleménye.

– Ezt az előadást szinte teljesen az újvidéki művészek valósították meg az újvidéki munkatársakkal. Nagy tettekre vagyunk képesek, hiszen ez a monumentális előadás egyike a legigényesebb előadásoknak. Ez az előadás párbeszéd kell, hogy legyen a közönséggel. Verdi az Aida szövege és zenéje által azt üzeni, a családunk, a házastárs, a gyerekek és a számunkra közeli emberek felé fordulás a fontos. Fontos, hogy legyen, aki bennünket szeret, a fizikai fény elalszik, de kigyullad a szeretet egyedülálló fénye. Ha a szeretet lángja ég szeretteink iránt, nincs az a szenvedés, amely megtör bennünket – mondta Nikolić.

Az Aida c. opera premierje Egyiptomban volt 150 évvel ezelőtt, a Szerb Nemzeti Színház színpadán pedig a legutóbbi bemutatójára 39 éve, 1982-ben került sor. A címszerepet Vitkay Kovács Vera, az operaház primadonnája énekelte, aki a péterváradi várban a mostani premiert megtisztelte jelenlétével.