2021. október 24., vasárnap

Tizenöt éve szivárgott ki az őszödi beszéd

Pénteken volt napra pontosan tizenöt éve, hogy máig ismeretlen személyek ismeretlen indíttatásból – 2006. szeptember 17-e vasárnap délutánján – eljuttatták a magyar médiának Gyurcsány Ferenc őszödi beszéd néven elhíresült, zárt körben elhangzott szónoklatának felvételét. A beszéd az év május 26-án – a tények elhallgatásával és megmásításával, azaz hazugságokkal megnyert választások után alig egy hónappal – hangzott el az MSZP zárt körben megtartott frakcióülésén Őszödön. A képviselők többsége ünnepelni jött – mint Szanyi Tibor akkori szocialista képviselő visszaemlékezéséből kiderül –, győzelmi beszédet vártak, de gyorsan lehűtötte őket Gyurcsány Ferenc, aki már délelőtt közölte velük az ország és a költségvetés valós állapotáról szóló tényeket, és kilátásba helyezte, hogy megszorítások következnek. Némi vita után délután hangzott el a sokak szerint minősíthetetlen hangvételű beszéd Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő szájából.

Három hónap után következett a kiszivárogtatás – Szanyi Tibor véleménye szerint Gyurcsány Ferenctől és körétől származott ez az ötlet –, és már szeptember 17-én elkezdődött a tiltakozás, ami brutális rendőri attackokkal elnyomni igyekezett tüntetéssorozattá alakult Budapest utcáin. Egészen az '56-os forradalom és szabadságharc ötven éves évfordulójának az ünnepségsorozatáig kitartottak a tiltakozók. Ilyenre még az 1989-es rendszerváltás idején sem volt példa, legutóbb 1956-ban láthattak hasonlót a magyar főváros polgárai.
Fordulópontnak számít ez a beszéd abból a szempontból is, hogy olyan politikai változásokat indított el, amelyek máig meghatározzák a magyar politikát.
A kiszivárogtatás évfordulóján sokan megemlékeztek a történtekről. „Az őszödi beszéd kapcsán nemcsak arról van szó, hogy véresre verték az embereket, becsapták őket, és az emberek ellenében kormányoztak, hanem gazdasági lépések is voltak" – jelentette ki az ezután következő megszorításokra utalva Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A magyar miniszterelnök szerint – akit eddig csak két baloldali kihívójának, az MSZP által támogatott Medgyessy Péternek, és a Medgyessyt belső puccsal félreállító Gyurcsány Ferencnek sikerült legyőznie választáson – a magyar politika dermesztő pillanatának nevezte a beszéd nyilvánosságra hozatalát.
„Ijesztő dolog, hogy aki ezt az egész helyzetet előidézte, a beszédet elmondta, becsapta az embereket, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot, az még ma is a baloldal vezetője. Tehát ez nem a múlt, amiről beszélünk, hanem a velünk élő múlt, amelyik itt van, és állandóan vissza akar térni" – fogalmazott Orbán Gyurcsányról.
„Ijedős ember ne menjen politikusnak. Ha már emberek közé sem megy.:)" – ezzel a rövid Facebook-bejegyzéssel reagált Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Orbán Viktor szavaira.
Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-bejegyzése szerint „az ellenzéki térfelet jelenleg is irányító Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd kiszivárgása után, lemondás helyett a rendszerváltoztatást követő legmélyebb jogállamisági és erkölcsi válságba lökte hazánkat: rendőri túlkapások, minden jogi alap nélkül elrendelt előzetes letartóztatások tömkelege, gumilövedékkel megvakított emberek, összevert fiatalok és idősek, azonosítószám nélküli rendőrök, lovasroham békés tüntetők ellen, hónapokig műveleti területté nyilvánított és kordonokkal körülzárt Kossuth tér, véresre vert országgyűlési képviselő".
„Európa és Brüsszel ekkor mélyen hallgatott, nem volt akkor se Sargentini-jelentés, se 7-es cikkely szerinti eljárás, nem aggódott a magyar demokrácia és jogállamiság helyzete miatt sem az Európai Bizottság, sem az Európai Parlament, sem a ma minden nap világvégét vizionáló jól ismert civil szervezetek" – fűzte hozzá a miniszter.
A Nézőpont Intézet felmérése szerint másfél évtized után a magyarok 78 százaléka tudja, hogy Gyurcsány Ferenc nevéhez köthető az őszödi beszéd, 22 százalékuk igazság-, 52 százalékuk pedig hazugságbeszédnek tartja azt. A 2006-os eseményekről Elk*rtuk címmel nemrég nagyjátékfilm készült, amely október 21-én kerül a magyar mozikba.