2022. január 27., csütörtök

Putyin leadta szavazatát

Zajlanak a parlamenti és regionális választások Oroszországban, miután helyi idő szerint péntek reggel megnyitottak utolsóként a szavazóhelyiségek az oroszországi exklávéban, Kalinyingrádban is. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közlése szerint leadta szavazatát Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

Peszkov tájékoztatása szerint az elnök online adta le szavazatát, miután a környezetében észlelt Covid-19-megbetegedések miatt karanténba vonult. Ez volt az első alkalom, hogy Putyin nem szavazóhelyiségben voksolt.

Az ország hét régiójában tették lehetővé az online szavazást, amelyre 2,6 millióan jelentkeztek. Az állami szolgáltatások voksolást biztosító vybory.gov.ru weboldalát külföldről érkező masszív kibertámadások érték. Ella Pamfilova, az orosz Központi Választási Bizottság elnöke elmondta, hogy ezek 50 százalékát az Egyesült Államokból, 25 százalékát Németországból, 10 százalékát Kínából, 5 százalékát pedig Ukrajnából indították.

Az oroszországi exklávéban, Kalinyingrádban péntek reggel nyolc óra körül nyitott meg az összes szavazóhelyiség. Azelőtt kilenc órával nyitottak meg a szavazóhelyiségek az orosz távol-keleti Kamcsatka-félszigeten.

Az orosz választók péntektől kezdve három napig szavaznak a szövetségi parlament alsóházának új összetételéről.