2024. március 29., péntek

Környezettudatos milliárdok

Nagy az érdeklődés a pénzpiacon a szerb zöld kötvények iránt

Szerbia minden erővel igyekszik felzárkózni a nemzetközi zöldpolitikai elvárásokhoz. Az országnak egyébként is legalább harminc év pótolnivalója van e téren. Siniša Mali pénzügyminiszter közleményben jelentette be a hét közepén, hogy Szerbia 1 milliárd euró értékű zöldkötvényt bocsátott a nemzetközi pénzpiacra, minden fél számára kedvező feltételekkel. Az így bevont forrást környezetvédelmi célokra használják fel.

– Ez egy jelzés a beruházók számára, hogy az ország továbbra is erősíti a kapacitásait és fontosnak tartja a környezettudatos beruházásokat. A kiadott kötvényekből befolyt összegből víz- és szennyvíztisztító berendezések, a belgrádi metró, korszerű vasút, vízvédelmi eszközök, biodiverzitást őrző intézkedések, szűrőberendezések, hulladékgazdálkodási projektumokat finanszíroznak – jelentette ki a miniszter.

Nem mellékesen Szerbia az egyedüli ország a földrészen, amely nem európai uniós tagállam és mégis zöldkötvényeket bocsátott a nemzetközi pénzpiacra. A Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) hivatalos közleményében hangsúlyozta, a zöldkötvények kibocsátásával Szerbia azt bizonyította, hogy  környezettudatos ország szeretne lenni, amely gondol a jövőjére.

– Ez Szerbiának egy újabb sikeres lépése a nemzetközi piacra. Igen magas beruházók érdeklődése a kötvények iránt, az aukció során értékük meghaladta a 6 milliárd eurót. Ez megint csak egy megerősítése annak, hogy az ország jó úton halad, a külföldi befektetők pedig bíznak Szerbia rendkívüli teljesítőképességében, a hazai gazdaság hosszú távú fenntarthatóságában – közölte Jorgovanka Tabaković, az SZNB elnöke.

A zöldkötvényekből származó pénzt Szerbia hosszú távú környezettudatos fejlődésére fordítják. A beruházások folytatódnak, de hosszú távú stratégiai tervekkel, amelyek célja az energetikai szempontból megújuló és hatékony gazdaságnak a megteremtése, fenntartható vízgazdálkodással és mezőgazdasággal, minden szennyezéstől mentesen.