2024. március 29., péntek

Kitolták az elektronikus számlázásra való átállás határidejét

A Szerb Köztársaság Kormánya szeptember 16-ai ülésén elfogadta a fiskalizációs törvény módosítására vonatkozó javaslatot, melynek értelmében 2022. április 30-áig meghosszabbítják az új rendszerre való áttérés határidejét. Az átmeneti időszak 2021. november 1-jén kezdődik. A javasolt módosítás szerint – melyet el kell fogadnia a köztársasági parlamentnek –, nem lesz szükség a régi pénztárgépek defiskalizációjára, ezt ugyanis az új modellre való átálláskor automatikusan elvégzik.

A LEGÁLISAN GAZDÁLKODÓKAT SÚJTJA?

Pótlólagos megterhelést jelent az elektronikus számlázásra vonatkozó jogszabály alkalmazása azoknak, akik egyébként is törvényesen dolgoznak, és nem fog hozzájárulni a hatalmas méreteket öltő árnyékgazdaság megfékezéséhez – állítja legújabb közleményében a szerbiai vállalkozók és gazdálkodók érdekképviseletét felvállaló országos egyesület, amely azt a kérdést is felteszi, nem fűződik-e vajon valakinek közvetlen érdeke ahhoz, hogy új pénztárgépek vásárlására kényszerítik a cégeket. Az egyesület azt is felrója, hogy az alkalmazandó újdonságokról azok távollétében döntöttek, akiket a leginkább érintenek a változások.

A közlemény megfogalmazói szerint „elfogadhatatlan a kormánynak az a határozata, hogy hatmilliárd dinárral támogatja az új kasszák vásárlását, noha korábban hárommilliárdot terveztek erre költeni. A gazdálkodók és a polgárok pénzét a koronavírus-járvány idején észszerűtlenül fogják elkölteni. Abszurdum kiterjeszteni az új pénztárgépek beszerzésének kötelezettségét a cipészekre, szobafestőkre, fodrászokra és hasonló foglalkozásúakra, ugyanis az adó összegére ez nem lesz hatással”. Az egyesület emlékeztet arra, hogy a Pénzügyminisztérium efféle, szerinte káros lépései miatt az idén áprilisban már felkérték a köztársasági parlamentet, hogy ellenőrizze a tárca tevékenységét és váltsa le a felelősöket, de erre semmilyen választ nem kaptak.