2024. március 29., péntek

Milyenek lesznek az új fiskális számlák?

Mint már többször hírül adtuk, Szerbiában a jövő évtől alkalmazzák az új fiskalizációs modellt, melynek terhe azonban nem a gazdaságra, hanem az államra hárul. Bevezetik az online pénztárgépeket, ami azt jelenti, hogy a vállalkozóknak ki kell cserélniük az eddigi kasszákat. Siniša Mali pénzügyminiszter nemrégiben bejelentette, hogy az állam állja a váltás költségeit.

Az adóhivatal még júniusban közzétette honlapján a műszaki utasításokat az új pénztárgépek, vagyis az e-számlázás részletes leírásával, a számlák tartalmának és fajtáinak ismertetésével. Az érintett vállalkozók minden részletről tájékozódhatnak a Szerbiai Adóigazgatóság honlapján: www.purs.gov.rs.

Mint az újdonságokra vonatkozóan korábban közölték, az azonnali adóelszámolásra alkalmas kasszákat olyan vállalkozóknak is be kell majd szerezniük, akiknek eddig nem kellett fiskális számlákat kiadniuk, tehát változásokra számíthatnak például a fodrászok, kozmetikusok, fogadóirodák stb. A pénzügyi tárca vezetője szerint ezzel jelentősen megkönnyítik az adóhivatal munkáját, de ami még fontosabb, nagymértékben visszaszoríthatják a szürkegazdaságot.