2021. október 28., csütörtök

Senki sem jelentkezett az 1944-45-ös ártatlan áldozatok újvidéki emlékművének felállítására

A pályázatra, amelyet az 1944-45-ös vérengzések ártatlan áldozatainak újvidéki emlékművének környékének rendezésére és felállítására írtak ki, senki sem jelentkezett, ezért az illetékes városi hivatal megszakította az eljárást - írja a 021.rs hírportál.

A Telekrendezési és Beruházási Hivatal által kiírt pályázat szeptember 14-ig állt nyitva, de mivel egy ajánlat sem érkezett, ezért megszakította az eljárást. Jelenleg még nem ismeretes, hogy a hivatal mikor fogja újból kiírni a pályázatot, amelynek értéke 1 millió 250 ezer dinár.

A pályázattal a 164 négyzetméter területű emlékhely rendezésére kerestek kivitelezőt, amely az Ivo Andrić és az 1300 káplár utcák sarkán lévő zöld területen terveznek felállítani.

A Szilágyi László szobrászművész által megalkotott márványszobor, amelyet egy vasbetonból készült talapzaton terveznek elhelyezni és amelynek súlya mintegy két és fél tonna. Egy tábla is kerül majd az emlékműre, amelyen szerb, magyar és német nyelven a következő felirat áll: Minden ártatlan áldozat emlékére.

Az újvidéki közvélemény egy része ellenzi a szobor felállítását, mivel sokan úgy gondolják, hogy ezáltal rehabilitálnák az 1942-es razzia elkövetőit.