2024. április 20., szombat

Tízéves az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés

Szombaton, szeptember 18-án lesz 10 éves az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés, ebből az alkalomból gazdag programot szerveztek az aktivisták.
Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezést 2011-ben alapították meg abból a célból, hogy hozzájáruljanak a kerékpárutakat és a bringásokat érintő infrastruktúra fejlesztéséhez, a biztonságos közlekedés és a bicikli mint közlekedési eszköz népszerűsítéséhez.

A 021.rs hírportál emlékeztet arra, hogy az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés éveken át megszervezte a Kritikus tömeg elnevezésű rendezvényt, amelynek során az aktivisták és a szimpatizánsok körbebiciklizték Újvidéket, ezzel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a városi önkormányzat nem tesz eleget a kerékpárosokat érintő infrastruktúra fejlesztéséért. Az évek során viszont egyre gyümölcsözőbb együttműködés alakult ki a kerékpáros kezdeményezés és az önkormányzat között, az utóbbi időben már több közös projektumot valósítottak meg. Az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés felmérései szerint jelenleg 40.000 aktív bringázó él a tartományi székvárosban.

A székvárosi bringások a hétvégén ünnepelik az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés 10. szülinapját, ismét lesz Kritikus tömeg felvonulás

A székvárosi bringások a hétvégén ünnepelik az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés 10. szülinapját, ismét lesz Kritikus tömeg felvonulás

A szerveződés fennállásának 10. évfordulója alkalmából több rendezvényt terveznek a hétvégére. Szombaton 14 óra 30 perckor a Limáni parkban megtartják a Kerékpárosok kérdezik a várost elnevezésű tribünt, amelyen mindenki kérdéseket tehet majd fel az önkormányzat képviselőinek, megbeszéléseket folytathatnak a legaktuálisabb, kerékpárosokat érintő kérdésekről. Ezután 16 órakor kezdődik a Kritikus tömeg bringaakció, amelynek során újra körbebicikliznek a városban. Este hat órakor kezdődik az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés születésnapi bulija, amelyet a SPENS (Vojvodina Sport- és Üzletközpont) előtti platón tartanak meg. A vendégeket DJ Đura szórakoztatja, lesz szülinapi torta is, és bemutatnak egy rövidfilmet a Kezdeményezés 10 éves múltjáról.
A rendezvénysorozatra a szervezők minden érdeklődőt szívesen várnak.