2024. április 24., szerda

Ahány sátor, annyi recept

Ajvárfőző bajnokságot tartottak Topolya főterén

Negyedik alkalommal csatlakozott Topolya a 15 különböző város részvételével zajló 8. Ajvár-bajvívó rendezvénykaravánhoz (Izađi mi na teglu), amely a Bašta mašta Egyesület főszervezésével, a Kül- és Belkereskedelmi és Telekommunikációs Minisztérium támogatásával bonyolódik le országszerte. A Felvonulási téren kilenc topolyai, zentagunarasi, bajsai, bácskossuthfalvi, illetve pannóniai csapat csatlakozott tegnap. A selejtező házigazdája, Topolya Község Idegenforgalmi Szervezete elnök asszonya, Marina Krsmanović az ajvárkészítő verseny lendületében elmondta, hogy ezúttal az első két helyezett jut tovább az október 9-ei döntőbe.

Topolya Község Szociális Központjának két csapata

Topolya Község Szociális Központjának két csapata

– A járványügyi helyzetre való tekintettel sajnos korlátoznunk kellett a csapatok létszámát, illetve maximum 6-an vehetnek részt a főzésben. A topolyai elődöntőn részt vevők különböző ügyességi vetélkedőkön is összemérhették a fürgeségüket, így például kanálban egyensúlyozott tojással is kellett versenyezniük. A színpadra tervezett programban megtisztelt bennünket a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ, Žarko Pribaković énekes, illetve a Kuhinjica – Konyhácska című televíziós produkció, valamint a pannóniai Biser szálloda is bizonyos speciális receptek elkészítésére vállalkozott. Majd Topolya Község Szociális Központjának a védencei is jelen voltak a rendezvényen, akiknek apró figyelmességet készítettünk elő – tudtuk meg az idegenforgalmi szervezet elnök asszonyától, aki azt is elárulta, hogy háromtagú zsűri döntött az ajvárokról, Nikola Beko, a Bašta mašta szervezet képviselője, Víg Ferenc szakács és Acan Blagojević, a topolyai helyi közösség tanácstagja.

A bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ csapata, a Cicos Macos de la Ajvaros elnevezésű formáció többedik alkalommal vesz részt a megmérettetésen, 2017-ben a megnevezésük mellett a főztjük is osztatlan sikert aratott, így ők képviselhették a községet az abban az évben Sokobanján megszervezett döntőn. A munka ezúttal is be volt osztva, mindenki keze el volt valamivel foglalva. A falujában „szakácstudományáról” is neves Lovas Etelka például az ajvármassza kevergetését vállalta a fával felfűtött tüzelős sparhelt mellett.
– A paprika mellé hagymát is szoktam keverni, illetve a fűszereket. A Bácskossuthfalváról érkezett ajvárnak gyakorlatilag az összeszokott csapatmunka a titka, meg hogy jókedvvel, sok-sok nevetéssel no meg szeretettel készül – hallhattuk.
A rendezvényen két csapattal volt jelen Topolya Község Szociális Központjának munkaközössége, Jasmina Zimonjić igazgatónő elmondta, hogy a rendezvény nagyszerű csapatépítő program is, amellett, hogy valami ízleteset alkotnak.

A bácskossuthfalvi Cicos Macos de la Ajvaros csapat tagjai

A bácskossuthfalvi Cicos Macos de la Ajvaros csapat tagjai

– A mi ajvárunk igazi hagyományos módon készült, kizárólag paprika és fűszerek felhasználásával, tehát mi nem tettünk bele sem paradicsomot, sem padlizsánt. Elsőként megsütöttük a paprikát, műanyag zacskóba tettük, hogy a héj minél könnyebben lejöjjön, majd kivettük a csumáját a magokkal, húsdarálón ledaráltuk, fűszereztük, és főztük, sűrítettük – nyilatkozta az igazgatónő, aki elmondta, hogy nagyon szereti a családja a sült paprikát, változatos módon készíti, de az ajvár kissé bonyolult előkészülete már sajnos odahaza nem fér bele az idejébe.

– Idén két csapattal veszünk részt, az egyik sátor alatt készül az úgynevezett édes, a másik csapat pedig a pikáns változatot főzi, abba került egy kis fokhagyma is. A központunk védenceit is bevontuk ebbe a gasztroprogrammal gazdagított munkanapba, abból a megfontolásból, hogy ez számukra is meghatározó élményt jelenthet, mert olyan eseményben vehettek részt, ami pozitív példájával, benyomásaival sokáig elkísérheti őket. Az sem mellékes, hogy a polgárok nemcsak a sokszor kellemetlen, konfrontációval is járó irodai tevékenységünk alapján ismernek meg bennünket, hanem a munkaközösségünk a lazább oldaláról is bemutatkozhat – nyilatkozta a szociális központ igazgatónője.