2024. március 29., péntek

A szennyvíznek a szennyvíztisztítóban a helye

Július óta működik a palicsi szivattyútelep – Megvalósítható-e a Palicsi-tó vízminőségének javítása?

Az Ecolacus projekt keretén belül egyebek mellett megújult a Palicson lévő szivattyúállomás, aminek köszönhetően a település szennyvize a szabadkai szennyvíztisztítóba jut, megelőzve ezzel a Ludasi-tó további szennyezését. A szivattyúállomás próbaüzemeltetését júliusban kezdték meg, és jelenleg a kapacitásainak a felét sem használja ki, így további háztartások csatlakozására van lehetőség.

Csütörtökön a palicsi szivattyúállomásra látogatott Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, valamint dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, akiknek Sugár György, a szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatója mutatta be a beruházást.

Sugár György a médiának elmondta, hogy a szivattyúállomás másodpercenként hatvan liter szennyvíz továbbítására képes.

– A Palicsi- és Ludasi-tó biodiverzitásának megőrzését, javítását célzó projektum részeként megújult a szivattyúállomás, amely már 1982 óta működik, viszont a szennyvizet eddig tisztítás nélkül az itt található nyitott csatornába juttatta. Július óta folyamatosan üzemel a szivattyúállomás, amely másodpercenként 60 literes kapacitással tud működni. Jelenleg másodpercenkénti 25 literes kapacitással üzemel. A szivattyúállomás szivattyúkkal, szemételtávolítóval van ellátva, a homokot egy csövön keresztül tudjuk eltávolítani a rendszerből. A telepen egy dízelmotor is a rendelkezésre áll, hogy áramkimaradás esetén az működtesse a szivattyúkat, hogy szennyvíz ne okozzon gondokat – mondta Sugár György. Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy jelenleg körülbelül 1540 palicsi háztartás van rákapcsolódva a szennyvízelvezető rendszerre, és ebből több mint 500 felhasználó az Ecolacus projekt keretében csatlakozott a hálózathoz. Ezzel a közvállalat teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségeit, viszont a céljuk az, hogy minden háztartás csatlakozzon a rendszerhez, amit továbbra is megtehetnek az érintettek.

Dr. Pásztor Bálint nyilatkozatában a városvezetés terveiről is szót ejtett.

– Környezetvédelmi szempontból rendkívül nagy jelentősége van ennek a beruházásnak, amely a befejező fázisába érkezett. A szennyvíz a nyomóvezetéken keresztül a városi szennyvíztisztítóban fog landolni, nem pedig a ludasi csatornán keresztül a Ludasi-tóba, mint ahogy az elmúlt harminc esztendőben, sőt még az azt megelőző évtizedekben is történt. Németország kormánya a KfV bankon keresztül több mint hatmillió euróval támogatja az Ecolacus projektet, és ebből körülbelül félmillió eurót a szivattyúállomás rekonstrukciójára fordítottak. A városvezetés feltett szándéka, hogy mindenhol kiépüljön a csatornahálózat és az ivóvíz elérhető legyen ott is, ahol jelenleg nem. A Tiszta Szerbia projekt keretében 110 kilométernyi csatornahálózat kiépítésére pályáztunk. Ebből 48 kilométer Szabadkán épülne ki, míg 12 Palicson és 25–25 Bajmokon, valamint Csantavéren. E két utóbbi esetében szennyvíztisztító is létesül majd – mondta Pásztor Bálint.

Szakállas Zsolt szavai szerint a tartományi kormány nagyobb környezetvédelmi projekteket is tud támogatni.

– A tartományi kormány eltökélt célja, hogy a környezetvédelmet magasabb szintre emelje. A hatalmi szintek közös erőfeszítéseivel többre jutunk, mint egyenként. A tartomány több titkárságon, valamint a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül is nagyobb projekteket igyekszik támogatni. Így valósult meg a kishegyesi és topolyai szennyvíztisztító megépítése is – nyilatkozta Szakállas Zsolt.

A PALICSI-TÓ VÍZMINŐSÉGÉNEK JAVÍTÁSA – MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNY

A szabadkai városi Képviselő-testületi Ügyek Szolgálata egy közleményt adott ki, amelynek fókuszában a Palicsi-tó vízminősége javításának megvalósíthatósági tanulmánya, illetve az ezt bemutató konferencia áll.

A Nyugat-balkáni Zöld Központ támogatásának köszönhetően a magyarországi VTK Innosystem Kft. az elmúlt egy év során megvizsgálta és elemezte a Palicsi-tóra vonatkozó eddig ismert adatokat, illetve tanulmányozta a tó vízminőségének javítását célzó eddigi intézkedéseket, például a szabadkai szennyvíztisztító telep felújítását, illetve a még folyamatban lévő, a német állam által támogatott Ecolacus projektet. A kutatás során a VTK Innosystem Kft. számos szakmai konzultációt tartott, megszólítva a helyi hatóságokat is. A megvalósíthatósági tanulmány megírásában aktívan részt vett a Környezetvédelmi Minisztérium, a Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztérium, a Tartományi Természetvédelmi Intézet, a Vajdasági Vizek Vízügyi Közvállalat, a Palics–Ludas Közvállalat, a Vízművek és Csatornázási KKV, a DTD Vízgazdálkodási Vállalat és Szabadka Város Önkormányzata – áll a közleményben.

A sajtóértesítés szerint a projekt eredményeként elkészült tanulmányt és az abból levont következtetéseket a hajdújárási Látogató Központban szerdán megtartott zárókonferencián mutatták be a szakmai közönségnek.