2024. március 29., péntek

Anyaországi egyetemisták Nagybecskereken

A diákcsereprogramban kis- és középvállalkozásokkal ismerkednek meg a résztvevők

November elseje és a jövő év április 30-a között 17 magyarországi egyetemista részesül majd gyakorlati oktatásban Nagybecskereken, ugyanannyi fiatal pedig a magyarországi Mórahalmon ismerkedhet meg az ottani kis- és középvállalkozásokkal. Mindez pedig a Scholar-SME, határon átnyúló Interreg-IPA CBC projektum megvalósítása keretében zajlik.

Nagybecskerek és a magyarországi Mórahalom a mintegy 900 ezer eurós, határon átnyúló sikeres pályázatának köszönhetően féléves ösztöndíjprogram teszi majd lehetővé a két ország fiataljainak a kölcsönös látogatását.

– A projektum keretében a fiatalok számára, a határ mindkét oldalát érintően egy ösztöndíjprogram lebonyolítására nyílik lehetőség. 17/17 diákot tudunk bevonni ebbe a programba. Hat hónapon keresztül fog tartani, annak érdekében, hogy huzamos időn keresztül, a határ túloldalán lévő, működő, jól működő, jó példát fölvonultató kis- és középvállalkozásoknál tudjanak gyakorlati tapasztalatot szerezni – nyilatkozta dr. Tóthné Gróf Ágnes, a projektum menedzsere.

A fiatalok lakhatását is biztosítja a két pályázó település, Mórahalom és Nagybecskerek. Az épületek mindkét településen a befejezés előtt vannak.

– Az egyik cél, hogy felújításra kerüljön a város tulajdonában levő épület, amelyben szállást biztosítunk 17 egyetemistának, fiatalnak, akik részt vesznek a projektumban. Az épület pedig ezt követően is a város tulajdonában marad. Ugyancsak Mórahalmon épül egy létesítmény, úgyszintén 17 férőhellyel. A másik cél az, hogy a projektum megvalósítása folyamán az egyetemisták megismerjék Nagybecskereket, városunk gazdaságát. Másrészt pedig, hogy mi megismerjük a magyarországi kis- és középvállalkozásokat, hogy ezáltal a fiatalok tapasztalatokat szerezzenek, és hogy barátságok is szülessenek – mondta Saša Santovac, Nagybecskerek alpolgármestere.

Nagybecskerek és Mórahalom között 2019 óta folyamatos az együttműködés.

– Ez a projektum nagyon fontos a két ország együttműködése szempontjából. Ilyen jó helyzetünk úgymond még soha nem volt. És ezt megalapozván tartjuk mi is nagyon fontosnak, mint ahogy Nagybecskerek is fontosnak tartja azt, hogy fiataljaink tapasztalatot cseréljenek, megismerjék a mi munkakörülményeinket és itt is a mi fiataljaink megismerjék a munkakörülményeket. A jövőnk, a reménységünk, a fiatalokban van. Tehát őket kell támogatnunk, őket kell segítenünk mindenféleképpen. Ez a projektum egy tökéletes lehetőség erre – nyilatkozta Krisztin István, Mórahalom alpolgármestere.

Tegnap a nagybecskereki városházán bemutatták a projektumot és megtekintették a magyarországi fiatalok részére Nagybecskereken készülő épület felújítási munkálatait. A Pupin utca 14. alatti épületben annak idején a Boldogasszony Iskolanővérek is laktak egy ideig.