2024. március 19., kedd

Diákművésztelep a tanyán

Az adai Cseh Károly Általános Iskola képzőművészeti alkotótábort szervezett a tehetséges tanulóknak a törökfalui tanyavilágban

Az adai általános iskola tizenöt felsős diák részvételével háromnapos művésztelepet szervezett Kistehetségek művésztelepe címmel a törökfalui Mátyás-tanyán a tartományi oktatási titkárság támogatásával. A helyszínen Pesznyák Erika rajztanár vezetésével a diákok elmélyültek a képzőművészeti alkotótevékenységben, és megismerkedtek a művésztelepek hangulatával, közben sokat dolgoztak különféle technikákkal. Maksó Éva iskolaigazgató elmondta, hogy a hétvégén megtartott művésztelep egy nagyobb lélegzetvételű pályázat elemeként valósult meg. A projektum a testvériskolai kapcsolatok ápolását szolgálja, de a jelenlegi helyzetben a megvalósítás kicsit módosult, mert a marosvásárhelyi és a kragujevaci testvériskola tanulói és tanárai közvetlenül nem tudtak bekapcsolódni ebbe a tevékenységbe.

Pesznyák Erika rajztanár, a művésztelep vezetője sikeresnek nevezte a képzőművészeti alkotótábort, amelynek megszervezése már régi vágya volt a Cseh Károly Általános Iskolának, hogy a tehetséges diákjaik megérezzék, hogy tudnák-e ezt a pályát folytatni, illetve átérezzék a művészek különös életét, a művésztelepek hangulatát és alkotói légkörét. A gyerekek többféle festési technikát, köztük temperafestést, textilfestést és agyagozást alkalmaztak az alkotásaik elkészítésében.

– A tizenöt legügyesebb diákot kiválasztottam a felső osztályokból, akik egy ilyen helyen nagyon szépen és tartalmasan tudnak alkotni, és meg tudják érezni azt a tartalmat és lelki töltést, amit egy ilyen művésztelep nyújtani tud. Szerettünk volna felnőtt művészeket is hívni, hogy ők is tanítsák a gyerekeket, valamint jelenlétükkel tartalmasabbá tegyék a tanulóknak ezt az időszakot, de az anyagi keret egyelőre nem volt rá adott, habár a tartománytól kaptunk 70 500 dinár támogatást. Viszont a következő években szeretnénk ezt továbbfejleszteni, és jövőre már számítunk felnőtt művészeteket hívni. A művésztelepen nagyon sok alkotás született. Természetesen van olyan, ami kevésbé sikeres, van, ami jobban sikerült. Viszont nagyon elégedett vagyok, mert a gyerekek nagyon sok munkát készítettek, beleadták a lelküket, és nagyon dekoratív munkák készültek – mesélte Pesznyák Erika.

A diákművésztelep résztvevői Pesznyák Erika rajztanárral

A diákművésztelep résztvevői Pesznyák Erika rajztanárral

– A program valamennyire kötött volt, minden napra megvolt a feladat. A gyerekek úgy gazdálkodtak az idejükkel, ahogyan szerettek volna. A lényeg, hogy a feladat legyen elvégezve. Mint a felnőtt művészeknél, ahol megvan, hogy két képet kell ott hagyniuk a művésztelepen, ezt a gyerekeknek is meg kell tanulniuk. A péntek délutántól vasárnap délutánig lezajlott művésztelepen az első napon vászontáskákat festettek. Tollal és festékszóróval készítettek képet annak alapján, hogy milyen a meglátásuk a Mátyás-tanyával kapcsolatban. Előtte ugyanis bejártuk az összes zegét-zugát, és a tulajdonosnő mesélt a történetéről. A szomszéd tanyán vannak tehenek, ami a gyerekeknek a legérdekesebb motívum volt, és visszatükröződött az alkotásokon. Szombat délelőtt agyagozás volt, délután festés. Vasárnap pedig barátságkavicsokat készítettünk. Az esemény kiállítással zárult, amelyen egymásnak odaajándékozták a kavicsokat, és megünnepeltük az alkotást. A gyerekek nagyon nyitottak voltak, érezték, hogy mit szeretnék átadni nekik. Élvezték a természetben a munkát társaságban cseverészve vagy félrevonulva, ha magányra vágytak. Az utóbbi években nagyon sok gyerek választ képzőművészeti pályát. Rendkívül sok, huszon-egynéhány diákom van a huszonhárom éves tanári pályám alatt, aki rajzos hivatást választott. Olyanok, akik nemcsak szeretnek rajzolni, hanem ezt a hivatást tanulták a középiskolában vagy az egyetemen – nyilatkozta Pesznyák Erika.