2024. március 19., kedd

A diákok ismereteit bővíti a robot

Adán a középiskola japán oktatórobotot vásárolt a helyi önkormányzat támogatásával

Az adai Műszaki Iskola egy Fanuc oktatórobotot vásárolt Ada község önkormányzatának 2,5 millió dináros támogatásából. Az oktatórobot átadásakor Bilicki Zoltán adai polgármester elmondta, hogy ezzel támogatják és erősítik a Műszaki Iskola versenyképességét. Gilice Hilda iskolaigazgató pedig kiemelte, a japán oktatórobot megvásárlásával egy új világ tárul fel a középiskola életében, ami a tanároknak és a diákoknak is előrehaladást jelent. Továbbá a későbbiekben azoknak a cégeknek is, amelyek az intézményükben végzett szakembereket alkalmazzák. Megjegyezte, hogy ez a középiskola első robotja, ami hatalmas lépést jelent a fejlődésben.

– Az adai Műszaki Iskola egy Fanuc oktatórobotot vásárolt Ada község önkormányzatának támogatásával. Ez tulajdonképpen egy oktatócella, amelynek segítségével a mechatronikai technikusok el fogják sajátítani az automatizálás alapjai, illetve a gépészet, valamint az elektrotechnika területen tanuló diákok is meg tudnak ismerkedni a robot működésével – magyarázta Gilice Hilda. – Nagyon fontos ez a robot iskolánknak, hogy a tantervben előírt tanmenetet realizálhassuk, illetve alkalmazkodni tudjunk a piaci igényekhez is. Odafigyelünk arra, hogy az iskolánkból kikerülő tanulók a munkába állás során piacképesek legyenek, illetve ismerjék a robotprogramozás alapjait. Ha olyan munkahelyre kerülnek, ahol robotot kell programozni, akkor ehhez is értsenek. Mindenképpen sokrétű tudással felvértezett tanulókat szeretnénk kiengedni az adai Műszaki Iskolából. A robot különböző kis tárgyakat tud mozgatni megfelelő koordináták alapján, illetve van egy kamerarendszere, ami alapján működni fog. Ezt a tanulók tudják a panelen keresztül beprogramozni. A robot mozgatható, mivel kereke van, ezért több tanteremben is tervezzük használni attól függően, hogy éppen kinek a tanmenetébe illeszkedik. A robotprogramozás elsajátítására szakkört is alakítunk – mondta az iskolaigazgató.

Az oktatórobot új távlatokat nyit az adai középiskolának

Az oktatórobot új távlatokat nyit az adai középiskolának

Bilicki Zoltán adai polgármester arról beszélt, hogy a helyi önkormányzatnak fontos a Műszaki Iskola megőrzése és a tanulók létszámának a növelése. Emiatt a robot vásárlásán túl azért is lobbiznak az államnál, hogy mielőbb felújítsák a teljes középiskolát.
– Ada község önkormányzata 2,5 millió dinárral támogatta a robot vásárlását. Ezzel a beruházással az a célunk, hogy községünkben az egyetlen működő középiskolát versenyképessé tegyük, illetve megőrizzük versenyképességét a többi műszaki iskolához képest. Igyekszünk saját pénzügyi forrásainkból elkülöníteni összegeket azokra a beruházásokra, amelyekről úgy látjuk, hogy fontosak, illetve ezzel hozzásegíthetjük a középiskolánkat a megmaradáshoz és a tanulók létszámának növeléséhez. A középiskola esetében elkészült a tervdokumentáció a teljes iskola, köztük a tantermek, a főépület, az udvar és a sportcsarnok felújítására. A tervdokumentáció kidolgozása elég jelentős pénzügyi eszközöket vett igénybe. Ezt a tervdokumentációt átadtuk a szerb kormány közberuházási irodájának, amely az előző periódusban az iskolák felújítását finanszírozta Ada községben. Bízunk abban, hogy amint a helyzet stabilizálódik a Covid-járvány után, a közberuházási iroda újra támogatni fogja az iskolák felújítását. Ebben az esetben mi azért fogunk lobbizni, hogy az adai középiskola azok közé a projektumok közé tartozzon, amelyeket sorba vesz a közberuházási iroda – nyilatkozta Bilicki Zoltán.