2024. április 24., szerda
OROM

A kovács traktorja

Saját gyártmányú kistraktorral szántja a kertjét az oromi Szurok Lajos

Az oromi nyolcvanéves Szurok Lajos nyugdíjas kovácsmester visszatérő részvevője az oromhegyesi traktorfesztiválnak. Igazi ezermesterről van szó, hiszen a legutóbbi traktorfesztiválra is a saját műhelyében gyártott, 8–10 lóerős kistraktorjával érkezett.
Miből és hogyan készült a kertművelésre, szántásra is alkalmas erőgép?
– Ebbe a kistraktorba beépítettem számos gépkocsialkatrészt, van benne FIAT és Zastava autóalkatrész. A váltója például az első, 1953-as gyártmányú népszerű Citroën kisautóból, a Rút Kiskacsa (Spaček) autóból származik. A traktor erőforrása egy nyolclovas Lombardini benzinmotor, az se mai gyerek. Az erőátvitelt fogaskerekekkel és lánccal oldottam meg, a Citroën differenciálmű segítségével. A hátsó kerekekbe Zastava kisteherautó kerékcsapágyai vannak beépítve. Az első kerekek Vespa motorbicikli kerekei.
Mire használja a saját gyártmányú kistraktort?
– Odahaza, Oromon a háznál van egy néhány kvadrátnyi kiskertem, azt szoktam a kistraktorral felszántani. Mint ahogyan az egész traktort, a megfelelő méretű ekét is magam készítettem a kovácsműhelyben. Amikor szántok vele, még egy-egy hátsó „Fityó”-kereket felszerelek a két hátsó kerék mellé. A dupla kerekek már elég szélesek ahhoz, hogy ne kaparajon el, ne süllyedjenek bele a laza szántásba.

Kovácsmester mestermunkája

Kovácsmester mestermunkája

Hány évet dolgozott Oromon a kovácsműhelyében?
– Az inaséveket is beleszámítva hatvan évet ledolgoztam a kovácsműhelyben, igaz, ebből ki kellene vonni másfél év katonai szolgálatot, azt nem lehetett kihagyni. Még a közelmúltban is kerestek a gazdák, hogy élesítsem meg az ekevasat, de sajnos már nem vagyok olyan fizikai állapotban, hogy a kovácsmunkát végezhessem. Nagyon sokat dolgoztam, amíg a kezem és lábam bírta.
Amikor a szakmát kezdtem, még mutatóba is alig akadt traktor a faluban. A földművesek lovakkal dolgoztak. A ló és a parasztkocsi sok munkát adott akkoriban a kovácsoknak. A lovakat patkoltuk, ekéket kovácsoltunk, és a fogatos kocsik vas alkatrészeit készítettük a műhelyben. A parasztkocsi minden fémdarabját legyártottam, a farészeket pedig bognármester készítette el. A parasztkocsikat a gumikerekű speditőr kocsik váltottak fel, azokhoz is sokféle fém alkatrészre volt szükség.

Kitől tanulta a traktorok javítását és szerelését?
– Amikor már a hetvenes évek táján kezdtek elszaporodni a traktorok, én is igyekeztem alkalmazkodni a technika fejlődéséhez. Önszorgalomból megtanultam a traktorjavítás alapjait, az egyszerűbb fémrészeket el tudtuk készíteni a kovácsműhelyben. Erre a tudásra alapozva készítettem el nyugdíjas koromra ezt a kis tíz lóerős traktort, amivel minden évben eljövök a fesztiválra, és én hajtok a felvonuló traktorok élén – mondta nem kis büszkeséggel Lajos bácsi, az oromi kovácsmester.