2024. március 19., kedd
KAJAK-KENU

Megkoronázni a szezont

Rendhagyóan sűrű idény végére készül pontot tenni a ma kezdődő és vasárnapig tartó kajak-kenu világbajnokság, hiszen a tavalyi eseménytörlések nyomán az Eb-vel és az olimpiával egyazon évben tartják.

Az időpont azonban a helyszín viszonylatában már nem ideális, hiszen Koppenhágában már hűvös időjárásra számíthatnak a résztvevők szeptember közepén. 33 fős küldöttséggel utazott el az eseményre a magyar csapat Hüttner Csaba vezetésével, akinek éppen a napokban hosszabbították meg újabb három évvel a szerződését a szövetség élén – az indoklás szerint, és ezt az olimpián látottak csak tovább nyomatékosították, az elvárások maradéktalanul teljesültek az előző ciklusban.

A magyar küldöttség egyik húzóneve Kopasz Bálint, aki a K1 1000 méter aktuális olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, így céljait nem is adja alább a címvédésnél. Nagy figyelem szegeződik majd az évek óta veretlen női kajak négyesre is, amelyben a betegséggel bajlódó Bodonyi Dóra helyét Gazsó Alida Dóra veszi át.

Kopasz Bálint a vb egyik fő aranyesélyese (Fotó: MTI)

Kopasz Bálint a vb egyik fő aranyesélyese (Fotó: MTI)

A hiányzók között lesz Tótka Sándor, a kajak rövid-, valamint Varga Ádám, a hosszútávú versenyzője is, ők a kimerítő szezon végén a pihenést választották, de Hüttner szerint így is rengeteg érem van a Dániába utazott válogatottban.

A magyar csapat dolgát könnyítheti, hogy Ausztrália és Új-Zéland a járvány miatt nem vesz részt a világbajnokságon, amely így 56 nemzet részvételével zajlik majd.

Szerbia 13 sportolót delegált a vb-re, köztük ott van Holpert Ervin, az állampolgárságot váltott győri Bedőcs Krisztina és a pár hete az U23-as vb-ről arannyal hazatérő Bojan Zdelar is.