2021. október 24., vasárnap

Húsz helyszínnel bővült az UNESCO bioszféra-rezervátumainak hálózata

Közöttök van a Mura-Dráva-Duna rezervátum, mely Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia irányítása alatt áll

Huszonegy ország 20 helyszínével bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) bioszféra-rezervátumainak világhálózata.

A tavaly csatlakozott 25 és az idei 20 új területtel már 727-re nőtt a lévő rezervátumok száma, közülük 22 területe határokon ível át. Az UNESCO bioszféra-rezervátumai a Föld majdnem hat százalékát foglalják magukban, ezeken a helyeken védik a fajok sokszínűségét, környezeti oktatást és kutatást végeznek, valamint fenntartható fejlődést támogatnak.
Az UNESCO idén 50 éves, Ember és Bioszféra (MAB) elnevezésű programjának nemzetközi koordinációs tanácsa szeptember 13. és 17. között a nigériai Abudzsában tanácskozik, az afrikai kontinensen első alkalommal.
Az európai a Mura-Dráva-Duna bioszféra-rezervátum lett az első a MAB hálózatában, mely öt ország: Magyarország, Ausztria, Horvátország, Szerbia és Szlovénia irányítása alatt áll. Egy másik új helyszínen, az Uvsz-tó medencéjén két ország, Mongólia és Oroszország osztozik.
Három afrikai ország, Lesotho, Líbia és Szaúd-Arábia idén csatlakozott a programhoz, mindegyikük egy-egy rezervátumot adott a hálózathoz.
A többi új bioszféra-rezervátum Kanadában, Franciaországban, Dél-Koreában, Olaszországban, Kazahsztánban, Oroszországban, Peruban, Spanyolországban, Thaiföldön, Üzbegisztánban és Vietnamban található – írta portálján az UNESCO.