2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

A Covid-belépők jelentik a kiutat?

Növekszik a kórházban kezeltek száma

A napokban várhatóan ülésezik a köztársasági járványügyi válságtörzs – jelentette ki csütörtökön Predrag Kon epidemiológus, a válságtörzs tagja.

Véleményének adott hangot, hogy két eshetőséget lát a jelen pillanatban a járványhelyzet csillapítására: vagy bevezeti az ország a Covid-belépők rendszerét, vagy a lezárások mellett dönt. Emlékeztetett, hogy a válságtörzs egészségügyi része már jó ideje szorgalmazza a Covid-belépők kiállítását és azok alkalmazását számos olyan helyen, ahova egyébként a polgároknak nem kötelező járniuk, mégsem született még mindig meg egy ilyen döntés. Úgy vélekedett, kicsit el is késtünk már a Covid-igazolványokkal, pedig erről Belgrád kapcsán már májusban szó volt, de akkor azt mondták, hogy bevezetésük alkotmányellenes lenne, ezért megszűnt a témáról való egyeztetés korábban. Most, hogy ismét aktualizálódott a kérdésük, a szakember elmondta, hogy ezeket olyan tevékenységek és helyek esetében vezetnék be, amelyek nem nélkülözhetetlenek az emberek életében, és a szórakozóhelyeket említette példaként. Mint fogalmazott, elmúltak azok az idők, amikor az igazolványok a legnagyobb hatékonyságúak lettek volna, de a szakember megismételte, hogy jelenleg a Covid-igazolványoknak egyedül a bezárás lehet az alternatívájuk. Kon közölte, teljesen várható volt, hogy növekedni fog a napi fertőzésszám, erre, mint mondta, már egy hónappal korábban figyelmeztettek a járványügyi szakértők. Igaz, a legtöbben úgy vélekedtek, mondta, hogy kissé később következik majd be ez a forgatókönyv a rendkívül magas, nyolcezer fertőzés közeli helyzetet mutató napi számadatokkal.

– Arra számítottunk, hogy a vírus ereje gyengül majd valamelyest, s akkor ehhez képest azt kellett látnunk, hogy már az iskolakezdés előtt jelentősen növekedni kezdtek a számok, a nyári szabadságok végére bekövetkezett az újabb hullám. Sokkoló hatással lehet mindenkire, aki látja, mennyire magas napról napra az új fertőzések száma. Ennek ellenére sokan kitalált történetekben hisznek inkább, s nem a valóságban, azokban a butaságokban, amelyeket évtizedek óta hallgatnak a védőoltásokról – állapította meg Kon.
Olyan álláspont uralkodott el: nem félünk semmitől, mindennél erősebbek vagyunk. Teljesen téves hozzáállás még olyan időszakban is létezik, amikor megtelnek a kórházak.

NEM LAZÍTHATUNK
A Covid-igazolványok a lehető legigazságosabb és leghatékonyabb megoldásnak számítanak, jelentette ki tegnap Srđa Janković immunológus, a válságtörzs tagja, az éttermekre, kávézókra, éjszakai klubokra mindenképpen vonatkozna az ezek bevezetéséről szóló döntés, mely azonban egyelőre még nem született meg, jelentette ki. Közölte, az immunizáció eredménye az, hogy a magas fertőzésszámok ellenére ma már kevesebben szorulnak kórházi kezelésre, mint a korábbi hullámok alkalmával, ez az eredmény viszont korántsem jelenti Janković szerint azt, hogy elengedhetjük magunkat, mintha nem is létezne a járvány.
– Továbbra is sokan vannak kórházban és sokak életveszélyben vannak a vírusfertőzés révén okozott szövődmények következtében. A vakcináknak köszönhetően, melyeket az ország lakosságának a fele vett fel, elmondhatjuk, hogy pozitív irányba változott a fertőzöttek számának és a súlyos kórképek számának az aránya. A védőoltás abban az esetben is magas fokú védelmet nyújt az elhalálozás ellen, amikor teljesen nem is tudja kivédeni a szimptómák megjelenését – magyarázta a közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában Janković.

VESZÉLYFORRÁS A VÁROSI BUSZ
Véleménye szerint a legnagyobb gondok az előírások betartásával a városi közlekedésben jelentkeznek, ahol könnyen megfertőződhet bárki, mégsem alkalmazzák sokan a szájmaszk viselésére vonatkozó meghagyást. Mint mondta, a védőoltás és a maszk a leghatásosabb védekezés a vírus továbbadása ellen, ezért senkinek sem kellene meggondolatlanul viselkednie a városi buszokon, villamosokon. A felügyelőség fokozni fogja az ellenőrzéseket, de elsősorban az lenne a fontos, hogy az emberek felismerjék, saját érdekükben és mások érdekében kell védekezni.

A DELTA A LEGDOMINÁNSABB
Szerbia a vezető országok között van a koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, mondta Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője a Prva kereskedelmi televízió műsorában. Hozzátette, hogy a koronavírus delta variánsa jelenleg a legdominánsabb és legveszélyesebb világszerte. Mint mondta, vannak személyek, akik érzékenyebbek a vírusra, és könnyebben megfertőződhetnek, a helyzeten pedig csak ront, hogy az emberek „elfelejtik" betartani az óvintézkedéseket. Predrag Kon epidemiológusnak, a válságstáb tagjának álláspontját (miszerint Szerbia elkésett a Covid-igazolványok bevezetésével) véleményezve Ivanuša kiemelte, hogy már júniusban arra kérték a polgárokat, hogy tömegesebben vegyék fel a védőoltást. Erre utalva kifejtette, hogy ilyen szempontból sajnos valóban elkéstünk, mert későn van akkor bevezetni az óvintézkedéseket, amikor a járványhelyzet már javában romlik.

7602 ÚJ FERTŐZÖTT – 31 ELHUNYT
Szerbiában a csütörtökön 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 26.183 koronavírustesztet végeztek el, 7602 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 31 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az áldozatok száma 7664. Kórházi kezelésre 3901-en szorulnak, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 5.342.565 koronavírustesztet végeztek el, s 846.114 vizsgálatnak az eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,90 százalék.
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Vajdaságban 1450 új esetet jegyeztek egy nap alatt, Újvidéken 432-t, itt már 3900 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 14.066.