2021. október 24., vasárnap
Európai Parlament

Von der Leyen: Felgyorsítani az oltási folyamatot

Az EU 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak – A jogállamiság helyzete néhány tagországban komoly aggodalomra ad okot

Az Európai Unió számára prioritás, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni beoltás globális folyamatát, ezért több mint kétszeresére növelve korábbi ígéretét, 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak – közölte tegnap az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Unió helyzetét értékelő éves beszédében.

Ursula Von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, mivel a világ nagy részén jelentős elmaradás van a beoltás terén, az Unió a felajánlást legkésőbb a jövő év közepéig teljesíteni fogja. Az oltási folyamat felgyorsítása mellett az EU folytatja a járvány elleni küzdelmet, illetve azon dolgozik, hogy megerősítse a világjárványok elleni ellenállóképességét, és hogy a helyreállítási alapon keresztül újraindítsa, egyúttal környezetbarátabbá, digitálisabbá és ellenállóbbá tegye az európai gazdaságot.

A jogállamiságról szólva Von der Leyen kiemelte: a demokráciába és a közös értékekbe vetett bizalom vezette azokat a „szabadságharcosokat”, akik több mint 30 évvel ezelőtt lebontották a vasfüggönyt. Ezeket az értékeket az európai szerződések is rögzítik, minden tagország elkötelezte magát ezek tiszteletben tartása mellett, amikor csatlakozott az Unióhoz. A jogállamiság tagállami helyzetét elemző 2021-es uniós jelentés általában kedvező fejleményeket mutat, de néhány tagország esetében a helyzet komoly aggodalomra ad okot – húzta alá. „Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük ezeket az értékeket. És ez az eltökéltség sosem fog lankadni. Az Európai Unió Bíróságának ítéletei kötelező erejűek. Ügyelünk betartásukra, mégpedig minden tagállamban” – emelte ki. Azt üzenve: az uniós költségvetés védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt felhasználva az EU utánajár valamennyi korrupciós esetnek.

„Értékeink védelmével a szabadságot is megvédjük. Azt a szabadságot, hogy lehetünk, akik vagyunk, mondhatjuk, amit akarunk, és szerethetjük, akit akarunk” – mondta az uniós bizottság elnöke.

A környezetvédelmet érintve Von der Leyen bejelentette: az EU négymilliárd eurót ajánl fel a klímaváltozás elleni fellépésre a 2027-ig terjedő időszakban, beleértve az alacsonyabb jövedelmű országoknak szánt támogatást is. Reményét fejezte kis, hogy az ENSZ az idén Glasgow-ban rendezendő klímavédelmi csúcstalálkozója fordulatot jelenthet. Bejelentette azt is, hogy az EU kétszeresére növeli a természet védelmére és a biológiai sokféleség megóvására szánt összeget.

Az afganisztáni helyzettel kapcsolatban azt közölte: az EU további 100 millió eurót biztosít a humanitárius segítségnyújtásra az Afganisztánban élők számára. „Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a súlyos éhínség és humanitárius katasztrófa valós kockázatát. Az afgán nép mellett állunk. A nők és gyermekek, az ügyészek, az újságírók és az emberi jog védői mellett” – fogalmazott.

Közölte azt is, hogy a biztonsági és védelmi együttműködés megerősítésére, valamint a fokozódó hibrid- és kibertámadások és a növekvő űrfegyverkezési verseny miatt az EU és a NATO új közös nyilatkozaton dolgozik, amelyet még év vége előtt bemutatnak. Hozzátette: az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy egyesítse a katonai és a polgári erőit, a diplomáciai és fejlesztési erőforrásokat a béke építésére és megóvására az európai védelmi unió keretében.

Egyebek mellett hangsúlyozta: közös megoldásra van szükség arra vonatkozóan, hogy az EU miként kezelje a migrációt. A halálesetek és az embercsempészek tevékenysége bizonyítják, hogy minden tagország érdekelt az európai migrációs rendszer kiépítésében. Az új migrációs és menekültügyi paktum biztosíthatja a helyzet megfelelő kezelését – vélekedett. Az európaiak egyetértenek abban, hogy vissza kell küldeni azokat, akik nem jogosultak az uniós tartózkodásra, ugyanakkor üdvözölni kell azokat, akik jogszerűen érkeznek Európába, és létfontosságú hozzájárulást nyújtanak a társadalomhoz és gazdasághoz – mondta.