2024. április 18., csütörtök

Ennyi pénzért nem dolgozok!

A folyamatosan ingázó fizetések és árak között már elveszik a köznapi ember. Mi sem tudjuk már, mi a reális és irreális érték. Erre egy jó példa, a napokban napvilágot látott álláshirdetés, amelyet felkapott az egyik népszerű közösségi háló, és heves vitákat, érveket és ellenérveket váltott ki. A b92 munkatársai utánajártak, „mennyi az annyi”.

Egész pontosan vendéglátóipari munkahelyekről van szó. A hirdetés szerint egy fővárosi munkaadó keresi jövendőbeli alkalmazottait, nevezetesen felszolgálót havi 50 és 60 ezer dinár közötti bérezéssel, szakácsot nyílt lángon készülő, bográcsban főtt étel havi 80 ezer dinárért, valamint rostélysütő mestert havi 70 ezer dináros fizetésért.

Sokan azon döbbentek le, hogy ilyen magas bérezésért dolgoznak egyesek a vendéglátóiparban, mások, sokkal inkább a szakmabeliek, kijelentették, ilyen alacsony fizetésért nem lehet találni megbízható munkaerőt. A hírportál munkatársai a vendéglátóipari munkaadóktól vártak megbízható válaszokat, nevüket inkább nem adták nyilatkozatokhoz, elvégre szakmai titkokat kotyogtak ki. Mekkorák is ezek a fizetések, és milyenek a foglalkoztatottak elvárásai.

Mint ismeretes és már többször írtunk róla, a hazai vendéglátósok bajban vannak, amikor jó munkaerőt kell keresni. Az anonim vendéglátós szerint zuhant a lelkesedés az effajta munka iránt.

– Senki se akar ezzel foglalkozni. Sokan, akik Belgrádban éltek és dolgoztak az utóbbi években, visszatértek a szülőfalvaikba. Az árak rettenetesen megemelkedtek a fővárosban. Egyszerűen úgy gondolják, jobban megéri nekik otthon maradni, jobban kijönnek a pénzzel. Nem kifizetődő Belgrádban dolgozni nekik – közölte a vendéglős.

Véleménye szerint a fizetések növekedtek az utóbbi egy–másfél évben, főleg annak köszönhetően, hogy nincs munkaerő, aki tud és akar is dolgozni ennyiért, mert nem éri meg.

– A fizetések üzletről üzletre változnak, de legjobb tudomásom szerint a pincérek 45–70 ezer dinár fizetésért dolgoznak, a szakácsok viszont már 90–180 ezer dinárt is hazavihetnek havonta. A pékek bére 400 és 900 euró között van, a segédmunkásoké és a sofőröké 400 euró körül, a takarító munkásoknak pedig 300 euró üti a markukat havonta – mondta a nevét elhallgató vendéglátós a b92 riporterének.

Feltehetném a kérdést: És ön, kedves olvasó, milyen munkát végez, és mennyi pénzért? Önnek megéri a munkahelyén maradni?