2024. március 29., péntek

Fókuszban a női vállalkozások és a rendezvények

Hetvenmillió dinárt szán a titkárság két újabb pályázatra

A Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság tegnap 70 millió dinár értékben két újabb pályázatot hirdetett meg azzal a céllal, hogy ösztönözze a női vállalkozások és a turisztikai tevékenységek fejlesztését Vajdaság területén.

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár csütörtöki, újvidéki sajtótájékoztatóján elmondta, a költségvetés módosításának és a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően megteremtődtek a feltételek arra, hogy újabb pályázatokat írjanak ki.

– A női vállalkozók támogatására vonatkozó pályázat számunkra nagyon fontos, hiszen a statisztikai adatok sajnos azt mutatják, hogy Szerbiában 30 százalékra tehető a női vállalatvezetők száma, a tartományban pedig ennél is alacsonyabb a számuk. Ezért úgy gondoljuk, hogy elengedhetetlen támogatni a női vállalkozókat. A jelentkezők kiválasztásában fontos szempont lesz az is, hogy mennyi nőt foglalkoztatnak. A pályázat teljes keretösszege 20 millió dinár. A támogatás többek között berendezések, szoftverek és számítógépek beszerzésére fordítható. Személyenként legfeljebb 400.000 dinárra pályázhatnak mindazok a női vállalkozók, akik a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség nyilvántartásában szerepelnek – fejtette ki Ivanišević.

A gazdasági titkár ismertette a hazai turizmus népszerűsítésére vonatkozó pályázatot is.

– Ezzel a kiírással támogatni szeretnénk a tartomány területén tartandó rendezvényeket. Erre a célra 50 millió dinárt irányoztunk elő. A pályázatra azok a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség nyilvántartásában szereplő polgári egyesületek és nonprofit szervezetek jelentkezhetnek, amelyek a tartomány idegenforgalmi kínálatát mutatják be – közölte Ivanišević.

Hozzátette, tavaly sajnos nem lehetett rendezvényeket tartani, és ezért nem is voltak pályázatok. Az idén azonban szeretnénk ezt kárpótolni, és minél több rendezvény megszervezésében kívánunk segítséget nyújtani. Az a célunk, hogy népszerűsítsük ezeket a rendezvényeket, a hazai turizmus  jelenleg ugyanis jól teljesít. Mintegy 30 százalékkal több a vendégéjszakázások száma, mint tavaly ilyenkor, s ez azt jelenti, hogy meg tudtuk őrizni a turistáinkat.

A női vállalkozók támogatására vonatkozó pályázat szeptember 30-áig, a rendezvények támogatására vonatkozó pedig október 1-jéig áll nyitva. Minden szükséges dokumentáció megtalálható a tartományi titkárság weboldalán.