2024. április 19., péntek

Új kerékpárutat kapott Zombor

Zombor a kerékpárosok városának számít, tréfásan azt mondják, hogy akinek nincs odahaza legalább három biciklije, nem is számít zomborinak.
Tekintettel arra, hogy a közlekedésben a kerékpárosok a leginkább veszélyeztetett csoport, a helyi önkormányzat igyekszik javítani a biztonságukon, kerékpárutakat építve számukra. A Sztapári úton a minap készült el a Május elseje sugárúttól a Stepa Stepanović körútig vezető szakasz, amely máris megosztotta a helyi lakosságot, ugyanúgy, mint legutóbb a Megyeháza utcai homlokzatának felújítása.

Az új kerékpárút 806 méter hosszú, két méter széles, kiépítése mintegy 18 millió dinárjába került az önkormányzatnak. Jövőre folytatni szándékozzák a Sztapári úton a bicikliutat a vásártérig, illetve a bolhapiactól az Agrosavez épületéig. Ennek a két szakasznak már elkészült a tervdokumentációja, akárcsak a Vajdasági utcába tervezett kerékpárút tervei is.

A városatyák elégedettek a kivitelezőnek, a Prigrevica-szentiváni Džimi komerc és a Signal Kft.-k munkájával. A kivitelezők a kerékpárút mellett a járdát is leaszfaltozták.

(Illusztráció: pixabay.com)

(Illusztráció: pixabay.com)

Csakhogy az egész szakaszon egyetlen egy csapadékelvezető sincsen – ezt már a helyi polgárok észrevételezték a közösségi oldalakon. A számos észrevétel elhamarkodottnak, elkapkodottnak tartja a tervezést, túl sok a kanyar, az emelkedő és a lejtő.

– Érdekes lesz majd itt közlekedni, ha elkezdődik a csapadékos időszak, különösen, ha befújja a hó az utat, és ráfagy a jég – írják a kommentelők. Súlyos tervezési hibának tartják a Podgoricai utca sarkánál állt lépcsősor elbontását, amely ennek a városrésznek a jelképe volt, valamint, hogy a bicikliút szélességének biztosítása érdekében több helyen a gyalogjárda szélességéből csíptek le, ráadásul olyan szakaszon, ahol egy általános, két középiskola, a diákotthon és az egyetemista otthon lakói közlekednek, őket semmi se védi a kerékpáros forgalomtól. Mindkét hiányosságot ki lehetett volna küszöbölni, ha az utca túloldalára tervezik a kerékpárutat, ott van bőven hely, nem kellett volna lemetszeni a járdából, nem lett volna szükség kanyarokra, lejtőkre, emelkedőkre, és a lépcsősor is megmaradhatott volna.