2024. április 24., szerda

Negyven elsős Kishegyesen

Kimagaslóan sok gyermek indult elsőbe a kishegyesi iskolában – A járvány miatt két osztály áttért az online oktatásra

Szeptember elején a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában is megkezdődött az oktatás. Az idei évben, a szokásostól eltérően, több elsős kezdte meg a tanulást, mint a korábbi években – számolt be lapunknak Fülöp Valentin iskolaigazgató.

– A kishegyesi iskolában az idei iskolaévben negyven elsősünk van. Ebből harmincnégy diák magyar nyelven, hat diák pedig szerb nyelven kezdte meg az oktatást. Az előző évekhez képest az elsősök száma emelkedett, de elmondhatjuk, hogy ez egy kiugróan magas szám. Tavaly pl. harminc körül alakult az elsősök száma, és várhatóan a következő években is alacsonyabb lesz, mint idén. Ami a diákok összlétszámát illeti, ott nincs változás, háromszáztíz körül van jelenleg, a tavalyi évhez hasonlóan – számolt be Fülöp.
A tavalyi év negatív tapasztalatai után, sajnos, ismét visszatérőben van a járvány. A kishegyesi iskolában a lazább kezdés után ismét szigorúbb biztonsági előírások vannak érvényben – tudtuk meg az igazgatótól.

– A tanévkezdésben nem okozott problémát a járványhelyzet, rendes, 45 perces órákkal kezdődött a tanítás. A járványügyi előírások sem voltak túl szigorúak, pl. nem volt kötelező a maszk használata sem. A múlt héten érkezett egy minisztériumi utasítás, amely újra kötelezővé tette a maszkviselést mindenki számára. Ez attól függetlenül érvényes a diákokra és a tanárokra, hogy be vannak-e oltva, vagy voltak-e már covidosak. Sajnos, az utóbbi héten a diákok között elkezdett terjedni a megbetegedés, ezért két osztályunkat online oktatásra kellett átállítanunk. Mindkét osztályban két covidos eset volt, és a minisztérium utasítása szerint ilyenkor online oktatásra kell átállni. Sajnos, vannak tanáraink is, akik elkapták a betegséget, ezért a második héten már nehézségekbe ütközött az oktatás megszervezése. Ettől függetlenül egyelőre még tartjuk a frontot, komolyabb problémák nincsenek – mondta Fülöp.

Az iskola 56-os épülete hamarosan új ablakokat kap (Fotó: Lakatos János felvétele)

Az iskola 56-os épülete hamarosan új ablakokat kap (Fotó: Lakatos János felvétele)

A járványhelyzet okozta nehézségek ellenére folyik az oktatás a kishegyesi iskolában, és hamarosan fejlesztések is kezdődnek. Az igazgató elmondta, hogy egy régebb óta esedékes beruházás fog megvalósulni.
– Az ősz során ablakcserére fog sor kerülni a iskolában. Az ablakok már megérkeztek, csak néhány adminisztratív dolog maradt hátra a munka megkezdéséig. A régi, 56-os épületünk tantermein lesznek kicserélve az ablakok, illetve a főépület földszintjén, ahol még szintén régi ablakok vannak. A tartományi oktatási titkárság pályázatán nyertünk közel kétmillió dinárt ablakcserére, és ezt valósítjuk meg az ősz során – fogalmazott Fülöp.