2024. március 19., kedd

Visszavágó az olimpiáért

Tokióban először lett olimpiai programmá a 3×3-as kosárlabda, ami rá is irányította a figyelmet a játéknak erre a rövidebb, még pörgősebb változatára s a most Párizsban megrendezett Európa-bajnokságra is.

Bár az olimpián csak bronzérmes lett, a férfitornának ezúttal is a kétszeres címvédő Szerbia vághatott neki fő favoritként, még ha a négyfős keretben történt is egy változás, hiszen Dušan Domović Bulut helyére Miroslav Pašajlić került be. A három csapatból álló csoportból döcögősen ment a továbbjutás, hiszen a belgák legyőzése és az ukránok elleni vereség után mindhárman 1:1-es mutatóval végeztek, s a szerbek csak jobb pontkülönbségükkel lettek csoportelsők.

A negyeddöntőben a franciák legyőzése sem ment könnyen (20:17), majd jöttek azok az oroszok, akik az olimpián ugyanebben a szakaszban mértek rájuk megdöbbentő vereséget. Ezúttal viszont nem remegett meg a csapat, 18:13-as sikerrel vágott vissza és jutott döntőbe Szerbia, ahol aztán a Litvánia elleni 20:14 lett a legnagyobb különbségű győzelme a tornán, ami pedig Európa-bajnoki címet ért.

Párizsban rendezték a női 3×3-as Eb-t is, ahol Szerbia nem volt jelen, Magyarország viszont igen, a csoportbeli két szoros győzelem után azonban a negyeddöntőben egy ponttal kikaptak a döntőig menetelő németektől, akiket ott végül a spanyolok állítottak meg.

Eredmények, férfiak, bronzmérkőzés: Lengyelország–Oroszország 19:18. Döntő: Szerbia–Litvánia 20:14. Nők, bronzmérkőzés: Franciaország–Oroszország 19:13. Döntő: Spanyolország–Németország 16:12.