2024. április 24., szerda

A barokk zene napjai Újvidéken

Budapesti együttes is fellép az eseménysorozaton

A Vajdasági Korai Zenei Egyesület szervezésében a Barokk zene napjai elnevezésű esemény az idén szeptember 22-e és október 3-a között kerül megrendezésre a telepi Szent Erzsébet római katolikus templomban.

A Vajdasági Korai Zenei Egyesület 2011 októberében alakult meg azzal a céllal, hogy népszerűsítse és terjessze a 20. század előtt kelt zeneműveket, amelyeket autentikus hangszereken adnak elő. Az egyesület szervezésében idáig több alkalommal is megrendezésre került a Barokk zene napjai elnevezésű eseménysorozat, amely során számos hazai és külföldi együttes lép fel. A fesztivál ünnepélyes megnyitója szeptember 22-én, szerdán 20 órakor lesz, mégpedig a New Trinity Baroque együttesének fellépésével. Az egyik legtermékenyebb szerb–amerikai összetételű együttes Vivaldi, Sammartini, Muffat és Telemann hírneves zeneszerzők műveivel kápráztatja el a közönséget.

A második koncertet a 18. századi Portugália és Spanyolország zenéjének szentelik majd, amelyre szeptember 24-én, pénteken 20 órakor kerül sor. A Portóból érkező Iberian Ensemble együttese Carlos Seixas, Domenico Scarlatti, Pedro António Avondano, Francisco Xavier Baptista és Anselm Viola zeneszerzők műveit adják elő. Alexandre Andrade barokk fuvolaművész pedig a koncert előtt 19.30-kor bevezető előadást fog tartani.

Ezt követően szeptember 25-én, szombaton 20 órától lesz hangverseny, amikor is a budapesti Musica Historica együttes lép fel, amelyet Csörsz Rumen István vezet. A közönségnek lehetősége lesz 17. századi magyar zeneműveket hallani, amelyeket korabeli hangszereken adnak elő az együttes tagjai.

Az Újvidéki Barokk Akadémiát szeptember 28-a és október 1-je között tartják meg, keretein belül az egyetemistáknak lehetőségük lesz megismerkedni a történelmi hangszerekkel. Az akadémia zárókoncertjére október 1-jén, pénteken kerül majd sor, a belépés erre az eseményre díjtalan. A Musica Antiqua Neoplantesis barokk együttes október 2-án, szombaton mutatkozik be a közönségnek, Van Eyck, John Playford és John Dowland zeneszerzők műveit adják majd elő.

A programsorozat október 3-án, vasárnap zárul a Belgrádi Barokk Együttes fellépésével, akik Johann Sebastian Bach kora előtti, német zeneműveket adnak majd elő.