2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Bolgár határzár a szerb állampolgároknak

Több mint harminc áldozat egy nap alatt – Az iskolai oktatás még folyik, de nem mindenütt

A koronavírus-járvány egyre aggasztóbb számadatokat produkál Szerbiában, az illetékesek az előírások betartására szólítottak fel mindenkit, valamint arra, hogy vegyék fel a védőoltást, ha még nem tették meg, hiszen másik útja nincs a pandémia leküzdésének. Vajdaság területén is egyre többen betegednek meg, szerdán Nagykikindáról érkeztek olyan hírek, melyek szerint az elmúlt tíz nap leforgása alatt megkétszereződött a fertőzöttek száma, s ma mintegy 500-at tartanak nyilván az észak-bánáti község területén. A helyi orvosok leginkább azt tartják aggasztónak, hogy az átoltottsági mutató stagnál.

Bulgária tegnap megtiltotta az országba való beutazást a szerbiai állampolgároknak, kizárólag a tranzitutasoknak, diplomatáknak, határ menti övezetben dolgozóknak és még néhány, speciális kategóriába tartozóknak engedélyezett a belépés. Szerbiát vörös listára helyezte Szófia, s védőoltás-igazolással sem lehet belépni ebbe az államba az első tájékoztatás szerint.
Egyre valószínűbb, hogy a közeljövőben több iskolában válik elképzelhetetlenné a jelenléti oktatás a járványhelyzet miatt. Branko Ružić oktatásügyi tárcavezető kijelentette, hagyományos oktatást nem tudnak most már minden iskolában szavatolni, a tanároknak fel kell készülniük a távoktatásra. Egyes iskolákban alacsonyabb, másutt magasabb a fertőzöttek száma, és változó a beoltottak száma is, ezért teljesen normálisnak számít, mondta, ha egy adott településen eltérő megoldást alkalmaznak két különböző oktatási intézményben. Mint mondta, jelenleg kevés iskola alkalmazza az online oktatási módszert, s a jövőben az aktuális helyzet diktálja majd a lépéseket.
Tegnap újabb mennyiségű koronavírus elleni vakcinának az előállítása kezdődött meg a Torlak Intézetben. Szeptember 24-éig egymillió orosz oltást állítanak elő – jelentette be Vera Stoiljković igazgató. A közszolgálati televízió műsorában azt nyilatkozta, hogy 300 liter védőoltás előállításához szükséges anyag érkezett az intézetbe előző nap. A gyártás befejezése után a Torlak oltásellenőrzést végez majd. Az orosz partnerrel kötött megállapodás értelmében a mintákat elküldik az orosz Gamaleya Intézetbe, majd amikor az eredmények megérkeznek, a vakcina készen áll a használatra – nyilatkozta Stoiljković.

7628 fertőzött – 32 elhunyt
Szerbiában a szerdán 15 órakor közölt adatok értelmében az elmúlt 24 órában 26.008 koronavírustesztet végeztek el, 7628 személynél mutatták ki a vírus jelenlétét. Újabb 32 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, az áldozatok száma 7633. Kórházi kezelésre 3621-en szorulnak, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen. A járványhelyzet kezdete óta 5.316.382 koronavírustesztet végeztek el, s 838.512 vizsgálatnak az eredménye volt pozitív. A halálozási arány 0,91 százalék.
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet legutóbbi adatai szerint Vajdaságban 1579 új esetet jegyeztek egy nap alatt, Újvidéken 378-at, itt azonban már 3602 aktív fertőzött van, Vajdaság egész területén pedig 13.060.