2024. március 29., péntek

Véget ért Ferenc pápa szlovákiai látogatása

Népes magyar zarándokcsoport vett részt Ferenc pápa szlovákiai látogatásának zárómiséjén a Fájdalmas Szűzanya pálos rendi kegyhelyén, ahol Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára is részt vett a misén szerdán.

A misét a pápa a Szlovákia védőszentjeként tisztelt Fájdalmas Szűzanya szeptember 15-ei ünnepnapján mutatta be, amely nemcsak egyházi, hanem állami ünnep, munkaszüneti nap is. A Fájdalmas Szűzanya szobrát őrző templom alatti mezőn vatikáni források szerint mintegy ötvenezren gyűltek össze, ami a legmagasabb részvételi arány volt Ferenc pápa szlovákiai miséinek és más találkozóinak helyszínein.
Ferenc pápa a szlovákiai látogatását lezáró homíliában azt mondta, „nem szabad engedni a statikus hit csábításának, amely megelégszik néhány szertartással vagy régi hagyománnyal, váljon életetek az Isten és testvéreitek felé vezető szeretet-zarándoklattá".
Molnár Tamás, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztora elmondta, hogy a misén elhangzott magyar nyelvű egyetemes könyörgést Vicián Tamás ministráns, pozsonyi egyetemista olvasta fel, akinek zakóján a NEK-kitűző volt látható.