2024. március 28., csütörtök

Megpróbáltak felgyújtani egy oltóközpontot Németországban

Ismeretlen támadók megpróbáltak felgyújtani egy oltóközpontot Németország keleti részén egy kistelepülésen – jelentették szerdán német hírportálok.

A német-cseh határ térségében fekvő Eich-ben működő oltási központot kedden késő este támadták meg ismeretlenek. Kivárták azt a pillanatot, amikor a biztonsági őrök az épület másik oldalán tartózkodtak, és gyúlékony folyadékot tartalmazó palackokat hajítottak a kapunak.
A három palackban a rendőrségi nyomozás első megállapítása szerint valószínűleg etanol volt. A gyújtószerkezetek nem léptek működésbe, így nem keletkezett tűz. Senki sem sérült meg, és a rendőrség szerint nem keletkezett jelentős kár.
A rendőrség helikopterrel és hőkamerákkal kereste a sikertelen támadás után autóval menekülő elkövetőket. Nem találták meg őket. A rendőrség egy piros autót keres, amely a bűncselekmény idején egy szomszédos kisváros, Auerbach irányába haladt. A szemtanúk szerint a járműben hárman ültek.     

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltással rendelkezők aránya a 16 német tartomány közül éppen Szászországban a legalacsonyabb, csupán 53,1 százalék, csaknem tíz százalékponttal elmarad a szövetségi átlagtól.  
Szászország mellett a volt NDK területén fekvő több más tartományban is átlagon aluli az átoltottság, és a térség egészére jellemző, hogy erősebb az ellenkezés az oltással szemben, mint az ország nyugati részén.
Az oltásellenesség esetenként erőszakos formában mutatkozik meg. A kedd este megtámadott oltási központnál is történt már incidens: márciusban ismeretlenek festékszóróval felvitt feliratokkal rongálták meg az intézményt, az oltóanyag tárolására használt hűtőkonténerre például azt írták, hogy „méregraktár".
A szövetségi kormány szerdai összesítése szerint a 264 napja tartó oltási kampányban 104,6 millió adag vakcinát adtak be. Legalább egy adagot a lakosság 66,7 százaléka – 55.465.975 ember – kapott, teljes oltással a lakosság 62,4 százaléka – 51.902.984 – ember rendelkezik.
A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 83 halálesetet regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 92.769-re emelkedett Németországban.