2024. március 29., péntek

Von der Leyen az európai értékeket védené

Von der Leyen szeptember 28-a és 30-a között látogat a Nyugat-Balkánra

Az elmúlt év sikereiről és a következő időszak céljairól beszélt Ursula von der Leyen bizottsági elnök a State of the Union nevű évértékelő beszédében az Európai Parlament strasbourgi épületében. Kifejtette, nagy siker volt a közös oltási program, hiszen a kontinens felnőtt lakosságának 70 százalékát beoltották és 700 millió vakcinát szállítottak az unióba és ugyanennyi adagot más országoknak.

Az euronews.hu tudósítása szerint Von der Leyen bejelentette, hogy új szervezetet hoznak létre a járványok elleni harcban. És összefogást sürgetett az Európát sújtó mikrochip-hiány ügyében.

– A legkorszerűbb, Ázsiában gyártott chipektől függünk. Ez tehát nem csupán a versenyképességünk kérdése. Ez a technológiai szuverenitás kérdése is. Ezért mindennél fontosabb, hogy erre összpontosítsunk – mondta.

Brüsszel 2050-re szeretné karbonsemlegessé tenni a kontinens gazdaságát, de ehhez a tagállamok részéről hiányzik a politikai akarat és a pénz.

– Biztosítani fogjuk, hogy ambiciózusabb éghajlat-politikai törekvéseinkhez több szociális cél is társuljon. A zöld átállásnak méltányos módon kell megvalósulnia. Ezért új Szociális Klímaalapra tettünk javaslatot az energiaszegénység megoldására, amely már 34 millió európait érint – emelte ki.

A beszédében Von der Leyen felszólított az uniós költségvetés védelmére is.

– Az európai költségvetés nem más, mint Uniónk számszerűsített jövője. Ezért azt védelmeznünk kell. Biztosítanunk kell, hogy minden euró és minden cent a kitűzött célt szolgálja, és a jogállam alapelveinek megfelelően kerüljön felhasználásra – fogalmazott. – A korrupció többet jelent az adófizetők megkárosításánál. A korrupció elriasztja a befektetőket is. A korrupció révén a nagypénzűek nagy előnyöket vásárolhatnak a hatalomban lévőktől, ami a demokratikus szabályok kiüresedését eredményezi.

– A jogállamiság védelme nemcsak nemes cél, hanem egyúttal kemény munka és folyamatos küzdelem is annak érdekében, hogy még eredményesebbek legyünk. Értékeinket jogrendünk és az Európai Bíróság ítéletei garantálják. Ezek az ítéletek kötelező erejűek. És ügyelünk betartásukra. Mégpedig Uniónk valamennyi tagállamában – hangsúlyozta.

A bizottsági elnök azt is bejelentette, hogy jövő évtől a jogállamisági jelentések konkrét ajánlásokat is tartalmaznak a tagállamok számára.

Von der Leyen a parlamentet és a tagállamokat is arra kérte, hogy gyorsítsák fel az európai migrációkezelési politikáról szóló tárgyalásokat. Mint mondta ez a kérdés egyrészt a tagállamok közötti bizalomról szól. Másrészt az európaiak abba vetett bizalmáról, hogy „a migráció kezelhető". Harmadrészt az abba vetett bizalomról, hogy „Európa mindig eleget fog tenni a legkiszolgáltatottabbak és a leginkább rászorulók iránt vállalt tartós kötelezettségének".

Az euronews szerint vegyes fogadtatásban volt része Ursula von der Leyen mai évértékelő beszédének az Európai Parlamentben. A középutas pártok vezetői további lépéseket kértek a bizottságtól. A magyar EP-képviselők reakcióinak fő témája a jogállamiság volt. 

A parlamenti vitában nem voltak személyes támadások Ursula von der Leyen ellen.

Ide kapcsolódó hír, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szeptember 30-án Szerbiába látogat, értesült a Tanjug. Von der Leyen szeptember 28-a és 30-a között látogat a Nyugat-Balkánra, és mind a hat nyugat-balkáni partnerhez ellátogat. A tervek szerint az Európai Bizottság októberben hozza nyilvánosságra a Nyugat-Balkán országainak eurointegrációs előrelépéséről szóló éves jelentését.