2024. március 28., csütörtök

Jó pénzt hozott a tavalyi kukorica

Szerbia júniusban 48,5 millió dollár értékű kukoricát szállított külföldre. Az év hatodik hónapjában megvalósított kivitelből ez a mezőgazdasági termék hozta a legtöbb pénzt a konyhára – derült ki a Köztársasági Statisztikai Intézet kimutatásából.

A második helyre a friss gyümölcs került, ennek júniusi kiviteléből 33,6 millió dollár volt a bevétel. Talán meglepő, de a harmadik helyet nem valamely élelmiszer foglalta el, hanem a kiskereskedelemre szánt gyógyszerek, melyekért 31,3 millió dollárt kapott az ország.

A negyedik pozíció a málnáé volt, ugyanis a vörös aranynak is nevezett gyümölcs ára rég nem tapasztalt szintre ugrott, így 23,5 millió dollárt sikerült keresni a külföldi értékesítéséből. Utána júniusban a finomított étolaj következett, ebből 16,8 millió dollár értékben szállított ki Szerbia.

A többi exporttermékből a szóban forgó hónapban egymillió dollárnál kevesebb folyt be: a fehér csokoládé, a cukorkák és hasonló termékek kiviteléből 0,8 millió dollár érkezett, cukorrépaszeletért és cukornádhulladékért 0,6 milliót, fűszerpaprikáért és gyümölcsfacsemetékért 0,3 millió dollárt kaptak a kiszállítók.