2024. március 29., péntek

Mikor érheti utol Szerbia Horvátországot?

Egy horvát elemző szerint ez a legjobb esetben is csak 20 év múlva lehetséges

Elvetette és napi politikai álhírnek nevezte Velimir Šonje zágrábi gazdasági elemző azt az állítást, hogy a bruttó hazai termék (GDP) tekintetében Szerbia hamarosan felülmúlja Horvátországot. Egy ország fejlődését nem a nominális, hanem a reál GDP-vel mérik, amely figyelembe veszi a lakosság létszámát és az árak szintjét is – jelentette ki.

,,Szerbiának megközelítőleg 3 millióval több lakosa van, és ennek alapján a bruttó hazai termékének már régen felül kellett volna múlnia Horvátországét” – állapította meg a horvát szakértő Aleksandar Vučić szerb államfő nemrégi kijelentésére reagálva, hogy ,,Horvátországból azért érnek bennünket politikai támadások, mert az adriai tengerpart és a turizmus ellenére Szerbia gazdasága hamarosan túlszárnyalja Horvátországét”. Az Ekonomski lab portálon közzétett szövegben Šonje rámutat, csakis a lakosonkénti reál GDP lehet a gazdasági növekedés valódi mutatója.

,,Horvátország az EU fejlettségének körülbelül a 64 százalékán áll, Csehország a 94, Szlovénia a 90, Szerbia pedig a 43 százalékán. Tehát Horvátország csaknem 50 százalékkal fejlettebb Szerbiánál, viszont Szlovénia mintegy 40 százalékkal Horvátország fölött van” – fejtegeti az elemző, hozzátéve, hogy 10 éven belül megváltozhatnak a viszonyok, ha valamelyik ország rendkívüli fejlődési ütemre vált, mint ahogyan ez például Észtországnak sikerült. ,,Ha Szerbiában a lakosonkénti reál GDP 10 éven át 2 százalékponttal gyorsabban növekedne a horvátországinál, ami nagyon nehéz lenne, Horvátország még mindig körülbelül 23 százalékkal előzné meg Szerbiát. Ha egy ilyen növekedési különbség nagyon sokáig fennállna, Szerbia akkor is csak nagyjából két évtized múlva, úgy 2040 táján érné utol Horvátországot” – számolgat Šonje. Szerbia, Horvátország és a GDP elnevezésű blogjában végül megjegyzi, ,,Horvátországnak egyébként érdeke, hogy fontos kereskedelmi partnerei minél gyorsabban fejlődjenek, hiszen akkor több horvát terméket és szolgáltatást importálnak, Horvátország pedig többet vásárol tőlük, így mindenkinek jobb lesz az élete, az összetűzések esélye pedig egyre gyengül.”

,,A versengés kollektív motiváló erő lehet, tehát jó, ha Horvátország és Szerbia a szeme sarkából figyeli egymást, de közben tudni kell korrekt módon interpretálni az adatokat” – szögezte le a horvát gazdasági elemző.