2024. április 20., szombat

Újragondolt fogyasztóvédelem

Mit hoz az új fogyasztóvédelmi törvény? Hamarosan kiderül, ugyanis a legtöbb rendelkezés a napokban lép hatályba, ám vannak olyan rendelkezések is, amelyeket majd csak három, vagy hat hónap múlva alkalmaznak. Az új törvény, a kormány szerint a korábbihoz képest számos újítást tartalmaz, így például a peres ügyeknek is kisebb lesz a költsége a fogyasztó számára, és több teret kap a peren kívüli megegyezés is. A fogyasztóvédelmi szervezetek üdvözlik az új rendelkezéseket, de szerintük a nagy fejtörést okozó problémákra ez a törvény sem nyújt valós megoldást, így például, mint kiemelik, a hibás áru cseréje, vagy annak ármegtérítése esetében, a peren kívüli megállapodás eddig is lehetséges volt, csak nem alkalmazták. Illetve a visszautasított panasz után kérdéses, hogy a kereskedő és a fogyasztó peren kívüli tárgyaláskor kompromisszumos megoldást tud-e találni.

A vásárlónak az adott termékre hat hónapig joga van ingyenes javítást, vagy árcsökkentést kérni egy-egy termék meghibásodása esetén. Az eladó két évet garantál egy-egy termékért, ez idő alatt a fogyasztóval egyetértésben javítást rendelhet el, ám a kereskedő határozza meg továbbra is, hogy az adott terméket rendeltetése szerint használták-e. A fogyasztóvédelmi szervezetek rámutatnak, hogy Szerbia nem állított fel még világos standardokat a beszállított termékek minőségének meghatározására, így a kereskedők sem tudják pontosan megállapítani, hogy az adott termék miért hibásodott meg.

A törvény szabályozza az árukiszállítást is. Ha a kereskedő ugyanis nem szállítja ki a terméket a megbeszélt időpontban, az a szerződés felbontását jelenti, a szerződés felbontása esetén pedig a kereskedő három napon belül vissza kell, hogy fizesse a vásárlónak a termék árát.

Újdonság még, hogy az utazási irodák ezentúl nem kínálhatják télen a nyaralási kínálatukat szuper kedvezményesen, hogy nyáron ugyanazért az utazási csomagért már többszörös árat kérjenek. Sok panasz érkezett eddig az utazási csomagok árát illetően, illetve a szálláshelyek minősége kapcsán is. Ebben az esetben az utazás megtérítésének lehetőségét is pontosították, ami nagyon fontos különösen olyan természeti katasztrófa esetében, mint ami ebben az évben Görögországban történt.

Ugyanakkor a telefonos eladásnak is vége szakadhat. Vagy…? Sajnos többen visszaéltek a telefonos eladás lehetőségével, ezt mindenki, aki egy adott telefonos adatbázisban szerepel, megtapasztalhatta. Ám legtöbbször nyugdíjasoknak kínáltak különböző termékeket, amelyekért a piaci árat meghaladó összegeket fizettetek meg velük. Sokszor hatalmas adósság terhét róva rájuk. A fogyasztóvédelmi törvény most a Ne hívj nyilvántartás létrehozásával éppen ezeket a helyzeteket kívánja elkerülni. De! Ez a nyilvántartás nem a kereskedőt jegyzi, hanem azt a polgárt, aki nem szeretné, hogy a kereskedelmi cégek telefonon keresztül zaklassák őt kínálatukkal. Ezt a szándékot külön kell majd jelezni egy adott számon. Ha a megjelölés ellenére a kereskedők mégis felhívják ezeket a telefonszámokat, akkor megbüntethetik őket, akár kétmillió dinárral is esetenként.

Érdekes újítás ugyanakkor a szerelőket, mestereket érintő rendelkezés is, miszerint amennyiben a szolgáltatás ára meghaladja az 5000 dinárt, a szerelőnek előszámlát kell kiadnia. Csak a kiadott előszámla jóváhagyása után kezdhet neki a munkának. Megtörténhet, hogy előre nem látott meghibásodást is ki kell javítani, növelve ezzel az eredeti költségeket, de a végösszeg nem haladhatja meg sokkal az előre megbeszélt költségeket, egészen pontosan nem lehet 8 százalékkal magasabb árat megfizettetni. Vagyis az előre nem látott kiadások a mestert, a szerelőt terhelik. Tény, hogy egy fajta biztonságot kapnak a fogyasztók ezzel a rendelkezéssel, hiszen előre tudhatják majd a kiadásaikat, és a mesterek sem élhetnek vissza helyzetükkel, az egekig emelve az árat. Mivel csak bejegyzett cégek tudnak előszámlát kiadni, ezzel az adómegfizettetés is jobb lesz. Ugyanakkor a szerelők között is eltűnhetnek a nem képzett, felületes munkát végzők. Mégis. Kíváncsi vagyok, hogy egy csőtörésnél, ahol gyorsan kell reagálni, lesz-e idő előszámlára? Vagy az ács tudja-e tartani az árakat most, amikor az építőanyag ára szinte naponta emelkedik. Ám ez a rendelkezés majd csak három hónap múlva lép életbe, addig pedig remélem, hogy sikerül részletekbe menően kidolgozni azt.

Szkeptikusan állnak azonban a fogyasztóvédelmi szervezetek a korábban is gyakori szabálysértésekhez. A kollektív feljelentés lehetőségét hiányolják, hiszen amellett hogy vannak kereskedők, akik nem vállalják vissza a meghibásodott árut, gyakran a kereskedő akciós árral hívja fel az adott termékre a vásárló figyelmét, miközben nem tünteti fel az adott termék korábbi legalacsonyabb árát. Így sokszor nem is kedvezményes az adott termék, csak a megjelölés szerint az. Szerintük a kollektív feljelentés jelentős mértékben változtatna a helyzeten.

Az egyik legizgalmasabb újítás ugyanakkor az internetes eladást érinti, különösen abban az esetben, amikor természetes személyek hirdetik meg terméküket, használati tárgyaikat az interneten. A vásárlóknak eddig nem volt lehetőségük elállni a vásárlástól, ha természetes személytől vásároltak, most azonban ez esetben is visszaléphetnek, és erre 14 napjuk van.