2024. április 24., szerda

A Dunatáj Kupa mindenkié

Minden előzetes várakozást felülmúlt az első Dunatáj Kupa népszerűsége, hangulata és közösségi ereje. A Dunatáj Egyesülés az egykori, ’70-es és ’80- as évekre jellemző, labdarúgó Dunatáj kupaversenyek mintájára kezdeményezte a Dunatáj Kupa jelenkori változatának megszervezését a nyugat-bácskai civil szervezetek körében. Az ötletet nagy lelkesedéssel fogadták az illetékesek. A rendezvényt szeptember 11-én Kupuszinán és Zomborban tartották meg. Délelőtt horgászversenyt tartottak a kupuszinai Süllő Sporthorgász Egyesület székhelyén és agyaggalamb-lövészet, a zombori Trap sportlövő klub szabadtéri pályáján.
Az ügyességi játékok a kupuszinai futballpályán zajlottak. A civil szervezetek csapatainak tagjai olyan fantázianevekkel ellátott versenyszámokban mérkőztek, mint a Bezdáni vízpumpa, Szelek szárnyán, Lufi szeánsz, Staro gvožđe kupujem, Rázd meg, rázd meg jól..., Vigyázz a tojásodra.

A jó hangulatú játékos verseny első helyezettje, győztese a zombori VMSZ csapata lett, második a kupuszinai Süllő Sporthorgász Egyesület csapata, harmadik pedig a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület.

A gyerekcsapatok mérkőzésén elsők a bezdáni kajakos fiúk, második a bezdáni kajakos lányok csapata lett, a harmadik és negyedik helyen pedig a kupuszinai gyerekcsapatok végeztek.
Péter István, a Dunatáj elnökének elmondása szerint aki csak részt vett ezen a közösségi ünnepen, az nyertes. Kapott és adott valamit, ami a nyugat-bácskai magyarság javát szolgálja.

– A civil találkozók alkalmával fogalmazódott meg, hogy a Szent István-napi kenyérszentelő ünnepségen kívül más, közvetlenebb összejövetelre, találkozóra is szükség volna, annak érdekében, hogy a nyugat-bácskaiak, a különböző civil szervezetek tagjai személyesen is találkozzanak egymással. A Dunatáj Kupa megrendezése erre ad lehetőséget. Úgy gondolom, hogy sajnálhatják, akik nincsenek jelen, ugyanis egy gyönyörű napot tölt együtt a tizennyolc csapat. Reménykedem benne, hogy akik egyéb elfoglaltság miatt most nincsenek körünkben, jövőre ezt a rendezvényt részesítik majd előnyben. A tény, hogy a Dunatáj Kupát újjáélesztettük, annyiban fontos, hogy annak idején is az akkori vezetők érezték, hogy a magyarok lakta települések lakosainak szüksége van egy külön fórumra, ahol a magyarság együtt szórakozhat, ismerkedhet. A jelenlegi rendszerben is úgy érezzük, hogy kiemelten fontosak ezek a közösségi találkozók – hallottuk a Dunatáj elnökétől.

Az esemény ünnepnek számított nemcsak a faluban, hanem Nyugat-Bácska szerte. Létrejöttét segítették a kupuszinai Vadászegyesület, a Horgászegyesület, az Önkéntes Tűzoltó Testület, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület tagjai, de kiváló lángosukkal jelen voltak a bezdáni nyugdíjasok és kiemelten lelkes szervezői tevékenységgel a bezdáni Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai is.