2024. március 28., csütörtök

Zentai turisztikai visszapillantó

A község idegenforgalmi szervezetében mutatták be Benes László képregényét

Tegnap délelőtt Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetében Laskovity Kornél irodavezető bemutatta Benes László grafikusművész Ferenc József császár zentai látogatása (1895) ihlette, két nyelven, szerbül és magyarul megjelent képregényét.

Benes László képregényrajzoló

Benes László képregényrajzoló

– A városnaphoz kapcsolódva a község idegenforgalmi szervezete a város múltjából merítve minden évben igyekszik hozzájárulni a kulturális tartalmak gazdagításához. Idén két témával készültünk, az egyikkel a már öt éve útjára indított utcakiállításunkat bővítettük ki. Minden évben igyekszünk az adott évhez kötődő jeles zentai eseményeket felidézni, idén annyiban módosult a program, hogy az élesztőgyár negyvenéves fennállása kapcsán a Biospringer is bekapcsolódott egy kiállítás felállításával az Alltech-pavilonban. A városnap alkalmából olyan témákat igyekszünk feldolgozni a múltból, amelyek meghatározták városunk identitását, településünk kinézetét. A témákat szabadtéri kiállításunkon tárjuk a nagyközönség elé Irodalmi, művelődési tükör, illetve Turisztikai visszapillantó címen. Igyekeztünk megemlékezni városunk kiemelkedő személyiségeiről. Három kimagasló, száz évvel ezelőtt, 1921-ben született közéleti személyiségre irányítottuk rá a közvélemény figyelmét. Dr. Szeli István akadémikus, irodalomtörténész, egyetemi tanár, Tőke István tanár, író, anekdotagyűjtő és Nestor Slavnić közgazdász, amatőr festő szerepel az idei városnapi kiállításunk anyagában. A kiállítás szabadtéren, a városháza előtti járdaszakaszon tekinthető meg – fogalmazott Laskovity, majd így folytatta:

– A Turisztikai visszapillantó keretében két jelentős építészeti értékünkre irányítottuk rá a figyelmet. A 110 éves Royal Szálló és a Nagyvendéglő, a későbbi Eugén Szálló (ma a bíróság épülete) történetét bemutató kiállítást állítottunk össze. Igyekeztünk egy kissé retró, ugyanakkor innovatív módon képregény segítségével feldolgozni és bemutatni Zenta nevezetes, történelmi jelentőségű eseményeit. Szintén a városnaphoz kötődve: Királylátogatás, I. Ferenc József Zentán címmel Benes László zentai származású neves képzőművészt kértük meg, hogy rajzolja meg nekünk képregény formájában és saját értelmezésében ezt a jelentős eseményt. Ferenc József császár 1895-ben látogatott el Zentára, aminek kapcsán gyors fejlődésnek indult a város, jelentős infrastrukturális beruházások kezdődtek meg. A császár látogatására készült el a zentai csata emlékműve, amihez kötődik Zenta ünnepe, a város napja – mondta Laskovity Kornél.

I. Ferenc József zentai látogatása képregényben

I. Ferenc József zentai látogatása képregényben


A képregény születéséről Benes László képzőművész szólt röviden:

– A képregényrajzolás nálam a távoli múltba, gyerekkoromba vezet vissza. Még kisgyerek voltam, amikor beleszerettem a képregényekbe, és a magam módján rajzoltam magamnak kezdetleges képregényeket. Ezeket a rajzokat azután nagyapám kapujára papírcsíkon kiragasztottam, hogy a járókelők is lássák. Élénken foglalkoztatott a képregény, a Buksi képregényújságot bújtam. A képzőművészeti tanulmányaimat befejezve más utakon jártam, de a képregény a 90-es években újra az érdeklődésem középpontjába került. Ekkor kezdtem komolyabban foglalkozni az úgynevezett kilencedik műfajjal, a képregényrajzolással – mondta Benes, és hozzátette:

– A Hét Napban és a Jó Pajtásban jelentek meg képregénysorozataim, majd újabb szünet következett. Amikor megkerestek Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetéből, örömmel vállaltam a felkérést, hogy rajzoljam meg Ferenc József zentai látogatásának történetét. Ezzel képregény formájában reprezentáljuk Zenta múltjának sorsfordító eseményeit. A városba látogató turisták képregény segítségével viszonylag könnyedén és gyorsan áttekinthetnek egy-egy Zentához fűződő történelmi eseményt. Újabb képregények is készülnek, már megrajzoltam például a zentai csatát, azután a Zenta és Szeged között, a tarcali borok szállítása körül kirobbant vámháborút, valamint a Nikola keresztje történetét, amely a törökkel vívott csatározások idejére vezet vissza. Meg szeretném rajzolni a régi városháza leégésének és az új városháza felépítésének a történetét is – mondta Benes László.