2024. április 19., péntek

Színes Topolya

Művelődési programok, gyermeknap és sportversenyek jegyében telt a hétvége

Topolyán a községnapi rendezvénysorozatok alkalmából változatos művelődési programok, a gyermekek számára szórakozási lehetőségek és sportesemények is zajlottak a hétvégén. Szombaton délután gyermekkacajjal telt meg a tér, miután megkezdődtek a VI. Topolyai Gyermeknap programjai a Családfa Egyesület és Topolya Község Művelődési Háza szervezésében. Fekete Bánov Ágnes, a Családfa elnök asszonya elmondta, hogy a múlt évi kihagyás után az idén már mindannyian nagyon várták a fesztivált.

– A Topolyai Gyermeknap egy szülők és gyermekek számára kialakított közös aktivitás. Minden programunk ingyenes, és minden gyermek ajándékkal távozik, sőt már a regisztrációnál is ajándékban részesül. Ezúttal 17 sátor alatt kijelölt ponton tudtak a gyerekek pecséteket gyűjteni egy-egy számukra kedves logikai feladat vagy ügyességi verseny elvégzése után, a cserkészek mászófallal készültek, és íjászkodni is lehetett. A helyszíneken együttműködő partnereink, egy-egy topolyai intézmény vagy szervezet képviselője várta a kicsinyeket. A pecséteket később szponzorainknak köszönhetően ajándékokra válthatták. Két évvel ezelőtt 500 gyermek regisztrált, az idei évben is ennyien vettek részt – mondta el Fekete Bánov Ágnes. Csípe Tímea, a rendezvény másik fő szervezője, a Művelődési Ház elnök asszonya, örömének adott hangot, hogy az időjárási körülmények is nagyon kedveztek a jó hangulathoz.

– Megtelt családokkal, gyermekekkel a tér, ami hatalmas öröm számunkra, és rendkívül hálás vagyok az együttműködő partnereinknek, akik hozzájárultak a rendezvény színessé tételéhez. Azoknak, akik a sátrak alatt várták a kicsinyeket, hiszen ezek a kreatív műhelymunkákat kínáló helyszínek tették színesebbé a programokat. Gyakorlatilag minden topolyai tanintézmény jelen volt, és a civil szervezetek képviselői. Ingyenes légvárak, arcfestés várta a gyerekeket, lufibohócok ajándékai röpködtek a téren, animátorainknak köszönhetően a Pókember, Miki és Mini is közénk érkezett a térre. A belügyminisztérium egységeinek is hálásak vagyunk, vagyis a rendőrségnek és a tűzoltóknak, illetve a mentőszolgálat egységeinek is, hogy egy-egy járművel kivonultak. És azoknak is, akik adományukkal, más jellegű támogatásukkal hozzájárultak a gyermeknap jó energiáihoz – tette hozzá Csípe Tímea, mindeközben a Topolyai Gyermeknap színpadán az általános iskolások, az óvodások és a zeneiskola diákjai léptek fel.

Jó volt a hangulat a VI. Topolyai Gyermeknapon

Jó volt a hangulat a VI. Topolyai Gyermeknapon

Szombaton este a Színes Topolya elnevezésű népművészeti program keretében a község művelődési központjainak és egyesületeinek csoportjai léptek közönség elé. Vasárnap reggel rajtolt el a Szkenderovity Pál-emlékmaraton, majd 15. alkalommal szervezték meg a Strong Man Verseny Topolya-kupáját, ami ezúttal nem volt nemzetközi jellegű a járványhelyzet miatt. A már jól megszokott helyszínen, Topolya főterén négy versenyző próbáltatott meg az erőszámokban, és a topolyai Kecskés Roni győzedelmeskedett. A hétvégi változatos programra Rockopera címmel az újvidéki Big Band és a Szerb Nemzeti Színház közös fellépése tette fel a koronát, illetve az azt követő tűzijáték és DJ Irvine zenei válogatása.

A községnapi rendezvénysorozatba a falvak is bekapcsolódnak, szombaton reggel 9 csapat, vagyis 36 versenyző nevezett be a község valamennyi településéről a sporthorgászversenyre, amelyet Pacséron az Akácos-tó partján bonyolítottak le. A Drágity Sándor, Drágity Zoltán, Pirmajer Róbert és Szilágyi Dezső alkotta győztes csapat 5 halat (összesen mintegy 20 kg-ot) fogott ki a vízből.