2024. március 29., péntek
ÓBECSE

Néptáncos siker Egerben

Egerben tartották meg szeptember 10-e és 12-e között a XV. Szederinda Nemzetközi Néptáncfesztivált, amelyen az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör Kiscimbora és Petrence táncegyüttesek is részt vettek. Cseszák Balázs, a csoportok vezetője és koreográfusa elmondta, hogy a Petőfi kultúrkör csoportjai visszatérő résztvevői a rendezvénynek.

– A szombat délelőtti szakmai napon az együttesek két-két koreográfiát mutattak be a zsűri előtt, akit Braun Miklós koreográfus képviselt. Az idén is népes tábor érkezett a fesztiválra, Egerből, Hortról, Ecsédről, Berettyóújfaluból, Mezőkövesdről, Veresegyházról, Budapestről, Váraszóról, Felsőtárkányból, Harasztról, Görögországból, Lengyelországból, Törökországból és Óbecséről is érkeztek versenyzők. A Kiscimbora és Petrence táncegyüttesek bácskai, Tisza-menti disznótoros kántálással, valamint bukovinai táncokkal mutatkoztak be a Dobó téren felállított színpadon. A zsűri a legkiemelkedőbb csapatként emlegette az óbecseieket. Délután Felsőegerben léptek fel a kultúrkör táncosai a Dobroda zenekar kíséretében. A Kiscimbora és Petrence táncegyüttesek a gálaműsoron a disznótoros kántálás koreográfiájukkal léptek színpadra. A népes közönség vastapssal jutalmazta őket, valamint a fesztiváldíjat is ők vehették át Balogh Ágnes szervezőnőtől – tette hozzá Cseszák Balázs.

A táncosok a hazaindulás előtt vasárnap az egri várba és a Szépasszony völgybe is ellátogattak. Az óbecsei Petőfi kultúrkör csoportjainak utazását a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának Csoóri Sándor programja tette lehetővé.